Hlavní obsah

KSČM chce miliardy z obrany poslat hlavně zdravotníkům

Právo, dan

Komunisté nechtějí ustoupit premiéru Andreji Babišovi (za ANO) a dál odmítají, aby vláda vrátila 10 miliard korun zpět do rozpočtu ministerstva obrany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa by vláda měla peníze prioritně použít na odměny zdravotníkům za službu během covidu. „Pak teprve by se z toho měly platit odměny vojákům a dalším příslušníkům bezpečnostních sborů, kteří pomáhali při zvládání pandemie,“ řekl v úterý Filip.

Komunisté, kteří na konci roku pomohli vládě při hlasování o rozpočtu výměnou za škrty v armádním rozpočtu, svým požadavkem podmiňují další podporu menšinového kabinetu ANO a ČSSD. V úterý se kvůli zhodnocení, jak vláda dodržuje tzv. toleranční dohodu, sešly špičky KSČM s Babišem.

Babiš: Miliardy pro armádu, až se Metnar uzdraví

Domácí

Filip uvedl, že budou dohlížet na to, jak vláda nakládá s deseti miliardami, které jsou nyní ve vládní rezervě. „Není to tak, že je to bianko šek pro vládu. Nesdílíme přesvědčení, že s těmi penězi může dělat vláda cokoli,“ řekl. Záležitost ale nakonec večer s Babišem neprobírali.

Premiér je mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně slíbil vojákům, že během ledna dostanou peníze zpět, na druhé potřebuje komunisty, aby menšinové vládě pomáhali ve Sněmovně prosazovat např. nouzový stav.

Chtějí i spuštění vleků

Komunisté v úterý zopakovali, že za toleranci vlády požadují mj. pětitýdenní dovolenou pro zaměstnance, navýšení mezd státním zaměstnancům nebo návrat vodovodů do rukou obcí a měst. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik dodal, že trvají na spuštění skiareálů o jarních prázdninách.

Hamáček je proti otevření skiareálů, varuje před „handlem” s komunisty

Koronavirus

„Je potřeba pustit lidi na lyže, stejně tam jezdí,“ řekl. Žádají i návrat celých prvních stupňů, deváťáků a maturantů do škol. Vláda zvažuje, že to umožní od příštího týdne žákům posledních ročníků ZŠ a SŠ.

Výběr článků

Načítám