Hlavní obsah

Krematorium v Karlových Varech je mimo provoz. Bylo přetížené

Právo, ČTK, jšo
Karlovy Vary

Jediné krematorium v Karlovarském kraji, které kvůli pandemii sloužilo na hranici svých kapacit, je mimo provoz. Právu to potvrdil mluvčí magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál.

Foto: Profimedia.cz

Krematorium v Karlových Varech

Článek

„Na peci krematoria byla ve středu večer zjištěna závada a momentálně je mimo provoz. Požádali jsme dodavatele pece, aby co nejrychleji poslal technika, který by stanovil způsob opravy,“ uvedl mluvčí s tím, že pec je ještě v záruce.

Krematoria hlásí nápor, v Karlových Varech kolabuje

Koronavirus

„Spuštěna byla po generální opravě v červnu 2019. Technik dorazí během víkendu. Odhadujeme, že by oprava mohla trvat asi týden, podobněji budeme vědět po prohlídce,“ dodal Kopál.

Pec byla od začátku roku kvůli vysokému počtu úmrtí v souvislosti s koronavirovou epidemií vytížená, fungovala téměř nepřetržitě. Zesnulí jsou kvůli náporu v poslední době odváženi ke kremaci v mobilní chladicí jednotce do jiných krematorií. Počet převozů se kvůli závadě na peci nyní zvýší.

V Liberci hořelo krematorium, neprovádí žehy

Krimi

Karlovarské krematorium je od začátku roku na hranici svých kapacit. Zatímco před epidemií v něm bylo okolo 200 žehů měsíčně, v poslední době jich zaměstnanci prováděli dvojnásobný počet. Navýšení kapacit je limitováno právě jednou pecí, která zvládne za den nejvýše 17 žehů.

Kvůli náporu na krematorium vedení Karlovarského kraje pronajalo mobilní chladicí jednotku, jejímž prostřednictvím se ostatky převážejí do krematoria v jiném regionu. Chladicí jednotka byla ke krematoriu přistavena minulý týden.

Pořízení další kremační pece karlovarský magistrát, který je vlastníkem budovy včetně vybavení, nezvažuje. Podle mluvčího byly kapacity krematoria před epidemií dostatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám