Hlavní obsah

Komunisté už nepodporují Babišovu vládu a jsou připraveni ji potopit

Právo, dan
Aktualizováno

Komunisté vypověděli toleranční smlouvu s hnutím ANO a už nebudou podporovat menšinový kabinet ANO a ČSSD. Pokud by opoziční strany vyvolaly hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, klub KSČM by hlasoval pro, uvedl to v úterý šéf komunistů Vojtěch Filip s tím, že KSČM to sama iniciovat nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Dohoda vypovězena, tolerance skončena,“ sdělil Právu šéf komunistů Filip po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Podle Filipa komunisté ztratili v ANO důvěru.

Toleranční dohodu uzavřely hnutí ANO a KSČM před třemi lety. Pokud by opoziční strany vyvolaly hlasování o vyslovení nedůvěry vlády, klub KSČM by hlasoval pro. Ale komunisté sami takové hlasování podle Filipa iniciovat nebudou.

Babiš: Na rozhodování vlády to nebude mít vliv

Babiš pro televizi CNN Prima News reagoval slovy, že si nemyslí, že vypovězení dohody o toleranci vlády bude mít zásadní vliv na rozhodování kabinetu.

„Pokud opozice vlastně požádá o vyslovení nedůvěry naší vládě, tak KSČM řekla, že to podpoří. Otázka je, jestli se opozice k tomuto kroku odhodlá, když nás stále kritizují, nebo ne. Ale jinak my budeme samozřejmě ve Sněmovně hledat podporu našich zákonů u celého politického spektra,” řekl Babiš.

Petříčkův pád KSČM nezviklal, vládu už dál tolerovat nebude

Domácí

Komunistické širší vedení se už před 14 dny rozhodlo nepodporovat menšinový kabinet ANO a ČSSD. Vláda podle nich neplní toleranční dohodu např. v otázce vzniku státní banky.

Babiš se minulý týden pokusil nechuť komunistů zviklat a slíbil jim, že na vzniku banky budou pracovat. Filip ale už v pondělí řekl Právu, že takovém slibu nelze moc věřit, a proto nemají důvod v podpoře vlády pokračovat.

Babiš dal komunistům návrh na vznik komerční banky v rukou státu

Domácí

První místopředseda ODS Zbyněk Stanjura o víkendu řekl, že vláda kvůli kroku KSČM ztrácí důvěru i podporu a nejlepším řešením by byly předčasné volby.

Dohodovací řízení komunisté vyvolali poté, co kabinet přes jejich nesouhlas poslal armádě 10 miliard korun, o které byl rozpočet obrany zkrácen na podzim.

Nesouhlasí ani s postupem vlády v případě stavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany a s některými kroky podnikanými proti šíření epidemie koronaviru. Žádají také sloučení zdravotních pojišťoven ministerstev obrany a vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám