Hlavní obsah

Ivermektin pro praktiky má v rukou SÚKL

Právo, Daniel Drake, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví chce s rozhodnutím ohledně podávání ivermektinu praktickými lékaři počkat na stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Na dotaz Práva to potvrdila mluvčí resortu Barbora Peterová. SÚKL v tuto chvíli doporučuje, aby pacienti, kteří budou ivermektin dostávat, byli pod dohledem lékaře.

Foto: Novinky

Ivermektin (ilustrační foto)

Článek

To v praxi znamená, že ivermektin mají podávat pouze v nemocnicích. Ministerstvo nicméně nemá povinnost se tímto názorem řídit. „Dosavadní poznání ukazuje na relativně dobrý bezpečnostní profil ivermektinu,“ podotkla mluvčí ústavu Karolína Brunclíková.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není důvod, aby lék nebyl praktikům poskytnut. „Pan ministr o tom jedná se SÚKL a doufejme, že to brzy dojedná, protože zájem o ten lék mezi občany je velký,“ uvedl v pátek na tiskové konferenci. Podle něj jde o souboj mezi odborníky.

„Já chápu, že ten lék je levný a některé velké farma firmy potřebují registrovat drahé léky,“ dodal Babiš.

SÚKL: Ivermektin je bezpečný

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) považuje diskusi ohledně používání nebo nepoužívání ivermektinu za přínosnou. „Nechtěl bych, abychom vnímali odborné diskuse nad tím, jak najít indikace k daným lékům a jak se k nim postavit, které jsou medializovány bez znalosti celého problému, jako problém,“ řekl Blatný.

Dodal, že resort musí zavedení ivermektinu vyřešit po odborné stránce. „Chceme k našim lidem dostat všechny léky, které jim pomůžou, a dělám pro to naprosto všechno,“ řekl.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka ministerstvo tento týden vyzval, aby v případě, že budou ivermektin chtít poslat praktikům, urychleně vypracovali metodické pokyny, aby doktoři věděli, jakým skupinám mohou lék podávat a v jaké dávce. To by měl vládní resort učinit do poloviny března.

Ivermektin vyrazil z brněnského skladu do nemocnic po celé republice

Koronavirus

Ivermektin je v tuto chvíli ministerstvem povolen zatím pouze u poskytovatelů zdravotních služeb lůžkové péče. V oficiálním rozhodnutí stojí, že „jako bezpečné a nejvhodnější bylo vyhodnoceno schéma podání v dávce 0,2 mg/kg/den podaných 1., 3. a 5. den a maximální denní dávce 24 mg“. To se shoduje s protokolem aliance amerických lékařů Front Line Covid19 Critical Care, o jejichž činnosti Právo dlouhodobě informuje.

Premiér Babiš na tiskové konferenci také čelil dotazu, zda bude tlačit na odvolání náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého kvůli tomu, že údajně brání zavedení některých léků pomáhajících proti covidu. „Tuto otázku není potřeba komentovat. My si to s panem ministrem řekneme,“ vyhnul se odpovědi premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám