Hlavní obsah

I páté prodloužení stavu nouze závisí na komunistech

Právo, ada, nig

Babišovu vládu čeká příští týden ve Sněmovně další ostrý střet s opozicí. Jde už o pátou žádost o prodloužení nouzového stavu. Většina opozičních stran nemá sebemenší chuť zvednout ruku pro další prodlužování. Výjimkou je pouze frakce STAN.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mezi poslanci KSČM

Článek

Koalice ANO a soc. dem. tak bude opět muset spoléhat na podporu komunistů. Jejich šéf Vojtěch Filip ale znovu dopředu nic neslibuje. Ve vzduchu visí i otázka, zda vláda uspěje s třiceti dny, anebo Sněmovna rozhodne o kratší době.

Tisková konference ministra Hamáčka po jednání krizového štábu

Koronavirus

„Prodloužení nouzového stavu podpoříme, žádají nás o to i naši hejtmani,“ řekl šéf STAN Vít Rakušan. „Bavme se ale o délce nouzového stavu – rozhodneme se podle situace ve chvíli, kdy se bude rozhodovat,“ poznamenal Rakušan.

Komunisté se ještě o postoji budou radit. Záležet bude na vývoji epidemie. „Nouzový stav je podle nás potřebný pro možnost výkonu pracovní povinnosti mediků a vojáků v případě, že se nenajde dostatek dobrovolníků, kteří by pomohli v nemocnicích i při očkování,“ prohlásil Filip.

Vnitro chce změnit krizové zákony

Domácí

Předseda KSČM a místopředseda dolní komory chce mluvit i s ministrem Blatným, kolik lidí do zdravotnictví potřebuje, přičemž jeho stanovisko bude důležité. Radit se chce i s ředitelkou krajské hygieny v Českých Budějovicích, kde Filip žije.

Pravice má jasno

Jednoznačnou odpověď zatím nemají Piráti. Místopředseda strany i Sněmovny Vojtěch Pikal na základě předchozích hlasování odhaduje, že jejich klub nebude pro. „Vláda zachází s nouzovým stavem neočekávatelně. Nikdo neví, co bude platit další den,“ prohlásil. A dodal, že pravidla se vyhlásí, ale sama vláda je pak nedodržuje.

Jasno má ODS, která nouzový stav nepodpoří. Místopředseda strany Martin Kupka dodal, že vláda spolu s komunisty pro svůj návrh většinu má. Také TOP 09 nehodlá dát vládě jediný hlas.

Trump vyhlásil ve Washingtonu kvůli Bidenově inauguraci nouzový stav, panují obavy z násilí

Amerika

Za hlavní důvod označila předsedkyně Markéta Pekarová Adamová fakt, že nouzový stav dává vládě nebývalé pravomoci zasahovat do práv občanů.

„Vláda, která těchto práv využívá za velkých zmatků, s nebývalou arogancí vůči lidem a s minimální snahou poučovat se z vlastních chyb,“ je přesvědčena šéfka strany. Obě opoziční strany si stěžují, že vláda jejich návrhy na zlepšení situace ignoruje. Také SPD podle svého šéfa Tomia Okamury prodloužení nouzového stavu odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám