Hlavní obsah

Hranice mezi okresy stojí v cestě i tramvaji

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Za normálních okolností je to běžná meziměstská trať. Mimochodem nejdelší v Česku. Po zavedení zpřísněných vládních opatření teď ale musí tramvajovou linku č. 11 mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou namátkově střežit policie.

Foto: Michael Polák, Právo

Tramvaj č. 11 na zastávce Liberecká v Jablonci nad Nisou

Článek

Z meziměstské tramvaje se totiž stala linka spojující dva okresy. Už první den platnosti zpřísněných vládních opatření provedla policie v tramvajích mezi Libercem a Jabloncem dvacet kontrol. A nachytala dva lidi, mířící z Jablonce za nákupy do Liberce. V půlce cesty, ve Vratislavicích nad Nisou, tedy už na území okresu Liberec, museli vystoupit.

Jedu do práce ve fabrice. Mám potvrzení od zaměstnavatele i čestné prohlášení
Pavel Varga, cestující

„Policisté je vrátili zpět do jejich okresu,“ komentovala to policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Od pondělí se sice zkrátí trasa, kterou meziměstská tramvaj absolvuje na území Liberce, ale linka dál pojede. Dopravní podnik Liberce a Jablonce (DPMLJ) už upozornil, aby cestující počítali s pevnými i namátkovými kontrolami ze strany policie.

A ta varovala, že se počet kontrol zvýší a případná porušení už se nebudou řešit jen domluvou.

Připravení řidiči a hladký průběh, pochvalují si policisté první dny kontrol

Domácí

Cestující to neodradilo, tramvaj dál hojně využívají. V sobotu odpoledne se vůz ve směru do Jablonce už v Liberci plně zaplnil, hodně lidí postupně vystoupilo na zastávkách ještě na území okresu Liberec, z Vratislavic do sousední Proseče nad Nisou, tedy přes hranici okresů, ale nakonec projelo devět cestujících.

„Jedu do práce ve fabrice. Mám potvrzení od zaměstnavatele i čestné prohlášení, že cestuji v rámci výjimky. Zatím to po mně nikdo nechtěl,“ řekl Právu Petr Varga, jeden z cestujících, kteří v tramvaji přejeli hranici mezi okresy Liberec a Jablonec.

Linka číslo 11 byla také jedním z důvodů, proč obyvatelé Vratislavic (Liberec) a Proseče nad Nisou (Jablonec), ležících v polovině tramvajové trati, dostali v pátek výjimku od ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Ta umožňuje lidem s trvalým pobytem nebo bydlištěm ve Vratislavicích vstupovat do okresu Jablonec a Prosečským zase jezdit do Liberce.

Když Globus ano, tak proč ne my? Turistický kiosek operuje výjimkou

Domácí

„Průběh okresní hranice mezi Prosečí a Vratislavicemi je tak složitý, že by opatření o omezení pohybu nešlo efektivně uplatňovat. Pro občany těchto městských částí by bylo problematické nebo zcela nemožné využívat veřejnou dopravu i naplňovat své základní potřeby,“ vysvětloval jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS), proč o výjimku pro část svých obyvatel Jablonec i Liberec usilovaly.

Výjimku z cestování mezi okresy získal pro obce ve své blízkosti už na začátku minulého týdne také Turnov, který je v Česku anomálií ve správním členění. Pod něj jako pod obec s rozšířenou působností spadá 36 obcí. Ty ale leží na území tří okresů – Liberce, Jablonce a Semil.

Ministr vnitra proto musel rozhodnout, že u obyvatel Turnovska se za pohyb v rámci okresu považuje i pohyb a pobyt v rámci obvodu Turnova. „Jinak by patnácti obcím hrozilo, že místo do Turnova, který je vzdálený kilometr nebo dva, by museli jezdit do Liberce nebo do Jablonce, který je odsud 30 kilometrů,“ vysvětlil starosta Turnova Tomáš Hocke (SLK).

Reklama

Výběr článků

Načítám