Hlavní obsah

Hrad v rámci „boje proti dezinformacím“ nebude poskytovat informace vybraným médiím

Novinky, fia

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář v pátek oznámil, že Hrad nebude poskytovat informace některým vybraným médiím. Své rozhodnutí obhajuje bojem proti dezinformacím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu před vyšetřovací komisí

Článek

„Kancelář prezidenta republiky v rámci boje proti dezinformacím, jehož význam potvrdila mimo jiné během jednání v lednu roku 2021 i Evropská komise, nadále nebude poskytovat jakékoli informace týdeníku Respekt, serveru Seznam Zprávy, blogu Deník N, redakcím 168 hodin a Reportéři ČT,“ napsal v pátek Mynář na webové stránky Hradu.

Rozhodnutí podle něj souvisí s tím, že se některá média údajně snaží „neseriózním a nestandardním způsobem“ získávat informace od pracovníků Kanceláře prezidenta republiky (KPR). „A to dokonce i informace týkající se probíhajícího vyšetřování či informací klíčových pro bezpečnost České republiky,“ uvedl Mynář. Zmiňovaná média pak podle něj dlouhodobě a vědomě šíří lživé a neobjektivní informace.

Už to stačilo. Jste arogantní a bez empatie, napsal Zemanovi syn oběti výbuchu ve Vrběticích

Domácí

„V případě poskytování součinnosti ve formě zodpovídání dotazů e-mailem či telefonicky by se pracovníci KPR mohli naopak podílet na poškození dobrého jména České republiky, což je v rozporu s jejich pracovní smlouvou,“ sdělil Zemanův kancléř.

Jako mediální dezinformace označil zprávy o výhrůžném dopisu čínské ambasády zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi před jeho plánovanou cestou na Tchaj-wan, informace o těžbě kamene z Lánské obory, kterou se zabývá policie, či kauzy kolem zprávy BIS. Uvedená média se odkazují na anonymní zdroje z Hradu, které ve skutečnosti neexistují, tvrdí Mynář.

Šéf lánské lesní správy dostal tři roky natvrdo

Krimi

Jak upozornila ČTK, Mynář byl v centru zájmu médií už několikrát, a to například v souvislosti s nezískáním bezpečnostní prověrky, s přestavbou svého domu nebo s podnikatelskými aktivitami v Osvětimanech. Kvůli dostavbě penzionu v Osvětimanech čelí obvinění z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie, vinu odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám