Článek
„Opravdu se dá říct, že jižní Čechy jsou nyní tím nejlepším místem pro houbaření. Především hřiby, suchohřiby a holubinky rostou nejvíc v okolí Šumavy. Například v západních Čechách a na Moravě si lidé stěžují, že po houbách není ani památky, “ řekl v pondělí Právu mykolog Jaroslav Landa.
Kam se vydat na houby v Praze a Středočeském kraji
Za hodinu plný košík
Plný košík hub přinesla v pondělí z lesa i rodina Krákorova, která tráví dovolenou na šumavském Zadově.
„Vyrazili jsme do lesů v okolí Olšiny. Za hodinku jsme měli plný košík hřibů a suchohřibů. Houby nejsou ani moc červavé. Uděláme si houbové řízky a smaženici. V týdnu ještě určitě vyrazíme a něco nasušíme,“ řekla Lenka Krákorová.
I žampiony a lišky
Podle mykologa Landy houby rostou nejen v lesích, ale i na loukách či v okolí rybníků. Tam hlavně žampiony. „Pozor ale na žampion zápašný.
Je jedovatý a lehce se dá zaměnit s ostatními pečárkovitými houbami, které žloutnou. Jedlé pečárky voní po hořkých mandlích nebo anýzu,“ připomněl mykolog.
Ve skotském pohoří našli nový druh houby. Objevil se i „škrtič“
Houbaři z jihočeských lesů nosí také plné košíky lišek. Málokdo asi ví, že liška se řadí mezi nejbohatší známé zdroje vitaminu D a je kulinářsky velmi ceněná.
„Byla léta, kdy byl růst lišek velmi slabý, či se nevyskytovaly vůbec. Letos je lidé nacházejí, příroda je zkrátka příroda,“ dodal Landa.