Článek
Uskutečnila se tu akce Žně na Hané, která příchozím představila, jak v minulosti probíhaly žně a co s nimi bylo spojeno. „Naší snahou je ukázat jejich tradiční podobu,“ řekl Právu vedoucí muzea Petr Vodešil.
Jedním z cílů akce je podle něj připomenout, že život na venkově v 19. století nebo i v ještě dřívějších dobách nebyl vůbec tak idylický, jak si často představujeme. „Lidé museli někdy bojovat i o život, museli čelit různým pohromám, požárům či neúrodě. Život byl opřený o tvrdou práci. Chceme ukázat, jak lidé žili, hospodařili a taky se trochu veselili právě v době žní,“ poznamenal vedoucí.
Žně přilákaly do skanzenu množství zájemců, převažovaly rodiny s dětmi. „Chtěli jsme, aby děti nahlédly trochu do historie. Navíc si myslíme, že spatřit ruční sklizeň a vše, co k ní kdysi patřilo, je zajímavé,“ řekla Právu Jiřina Nová, která do Příkaz přijela s manželem a třemi dětmi.
Sečení obilí kosou představili na malém lánu u areálu skanzenu příchozím pamětníci, kteří s ní práci na poli zažili ještě jako děti. „Připadá mi úžasné, že všichni účinkující pocházejí z Příkaz a jsou nositeli přirozených tradic, které se odvíjejí v jejich rodinách,“ okomentoval to Vodešil.
Ruku k dílu mohli přiložit i sami návštěvníci. Při kosení obilí, vázání snopů, stavění panáků nebo při výmlatu zrna cepy v jedné ze stodol. „Jsme muzeum v přírodě a naším posláním je být muzeem živým. Naši návštěvníci si proto mohou sami tradiční postupy vyzkoušet,“ zdůraznil vedoucí.
A zájem byl velký. Někteří do Příkaz přímo cíleně zamířili, aby si vyzkoušeli, zda by zvládli to, co naši předkové. „Já jsem kdysi okusil kosení a chtěl jsem si to zase jednou zkusit, stejně jako mlácení obilí cepem,“ svěřil se Právu Pavel Zima z Olomouce, který se na poli kosy chopil jako první z návštěvníků.
Zájem byl i o výmlat zrna cepy. Vyzkoušely si ho i některé děti. „Zkusit, to jo. Ale makat bych s tím delší dobu nemohl. Je to docela dřina,“ poznamenal třicetiletý Tomáš ze Šternberka.
Součástí akce byl i výklad o práci zemědělců v dobách našich předků. Návštěvníci se mohli seznámit s dovednostmi, které souvisely s prací na poli, jako je třeba kutí kosy. Spatřit mohli v provozu třeba i historickou mlátičku obilí.
Na své si přišly i mlsné jazýčky. Organizátoři pro ně připravili ochutnávku krajových specialit, mezi nimiž nechyběly ani tradiční hanácké vdolky.