Hlavní obsah

Hamáček udělil výjimku ze zákazu cestování pro okolí Turnova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) udělil výjimku ze zákazu cestování mezi okresy pro Turnov a obce, jež patří pod jeho správu, i když spadají pod jiný okres. Turnov sám není okresem, mnoho lidí z okolí ho ale má jako spádové město, ač formálně okresem spadají pod Semily, Liberec či Jablonec nad Nisou.

Foto: mapy.cz

Turnov patří pod okres Semily, ač je například co do počtu obyvatel mnohem větší než samotné Semily

Článek

O výjimku v neděli požádal starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Lidé z okolních obcí tak budou jezdit na nákupy do blízkého Turnova, ač oficiálně spadají například pod Liberec, který je ovšem vzdálen desítky kilometrů.

Turnov je také co do počtu obyvatel paradoxně mnohem větší než někdejší okresní město Semily, pod nějž spadá.

Hamáček může upravit omezení pohybu tam, kde nedává smysl. Dvě výjimky už vydal

Domácí

"Výjimku jsem dnes podepsal. Situace je tam velmi specifická (...). Je logické, že obce, které jsou v působnosti obce s rozšířenou působností Turnov, mají mít možnost cestovat do Turnova za nákupy," řekl Hamáček. Podle mluvčího Libereckého kraje Filipa Trdly se nyní budou u lidí, kteří mají trvalé bydliště ve správním obvodu, možnosti jejich pohybu a pobytu shodovat s územím obvodu.

Rozhodnutí ministra uvítal i hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Pro řadu lidí, kteří sice patří do obce s rozšířenou působností Turnov, ale zároveň náleží do jiného okresu, by bylo složitější zajistit si základní životní potřeby cestou do vzdálenějších míst, jako je například Liberec," uvedl Půta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám