Hlavní obsah

Hamáček: Do Moskvy neletím kvůli jednání vlády. A teď Červenou Karkulku, reagují politici

Vicepremiér a ministr vnitra v pondělí nepoletí do Moskvy vyjednávat o vakcíně Sputnik kvůli tomu, že se musí účastnit jednání vlády. Hamáček to uvedl v sobotu na Twitteru.

Jan Hamáček

Článek

„K mé plánované cestě do Moskvy - včera jsme se s panem premiérem dohodli, že je nutná má účast na pondělním jednání vlády,” napsal Hamáček.

Vláda jedná každé pondělí, Hamáček cestu oznámil tuto středu.

Jeho vysvětlení ale nevzbudilo moc důvěry a konverzace pod sdělením se jen hemží pochybnostmi i z řad politiků. „Teď tu o Červené Karkulce,” připsal k Hamáčkovu tweetu předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Další příspěvek Hamáčkovi připomíná, že právě sdělení, z nichž lidé cítí, že se s nimi nejedná na rovinu, občany od ČSSD odpuzuje. Mnoho dalších připomíná, že jednání vlády probíhá on-line.

Hamáček žádný zákon nepředkládá

Podle programu pondělního jednání vlády nepředkládá Hamáček za ministerstva, která řídí, k projednání žádný zákon ani nařízení. Týkají se ho ale návrhy, aby náměstek ministra vnitra pro státní službu byl ve spolupráci s ministrem vnitra, ministryní financí a ministryní práce a sociálních věcí pověřen provedením kolektivního vyjednávání, případně Národní strategie pro čelení hybridnímu působení.

Že do Ruska Hamáček nepoletí, potvrdil už v pátek premiér Andrej Babiš, který s cestou nesouhlasil a tvrdil, že k ní nevidí důvod. Česko má dojednáno 300 000 vakcín a čeká na to, až vakcínu schválí Evropská léková agentura (EMA).

Není vhodná doba

Babiš uvedl, že pro návštěvu Ruska nyní není vhodná doba.

Země je nyní v centru dění kvůli napětí na hranicích s Ukrajinou. Představitelé Německa, Francie a Ukrajiny vyzvali v pátek Rusko ke stažení vojsk od hranic s Ukrajinou. Na pondělí, kdy měl být Hamáček v Rusku, je navíc naplánovaná videokonference ministrů zahraničí EU právě k situaci na Ukrajině, u jejíchž hranic se soustřeďují ruská vojska.

Ruská armáda si na tanky u Ukrajiny namalovala invazní pruhy jako v roce 1968

Evropa

Hamáček by byl prvním českým ministrem zahraničí (ministerstvo řídí po odvolání Tomáše Petříčka), který by do Ruska po mnoha letech jel.

Reklama

Výběr článků

Načítám