Hlavní obsah

Hamáček: Cesta do Moskvy byla zastírací manévr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že plánovaná pondělní cesta do Moskvy byla zastírací manévr. Dopředu věděl, že nikam nepoletí. Řekl to Deníku N. Na Twitteru pak dodal, že akci s vyhoštěním 18 důstojníků SVR a GRU bylo nutné provést diskrétně a avizovaná cesta do Moskvy v tom hrála roli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničních věcí a vnitra Jan Hamáček na sobotní tiskové konferenci

Článek

„Vzhledem k rozsáhlosti a ojedinělosti celé akce i v rámci celého NATO a EU bylo nutné ji provést diskrétně, přičemž svou roli hrála i moje avizovaná cesta do Moskvy. Z pochopitelných důvodů nemohu veřejnosti sdělit všechny podrobnosti,” napsal Hamáček.

Příprava cesty podle něj měla zastřít přípravy vyhoštění Rusů z ambasády.

Bezpečnostní složky podle něj dosáhly fenomenálního úspěchu.

„Vyhoštění 18 důstojníků SVR a GRU a rozbití dvou rezidentur ruských tajných služeb citelně oslabí nepřátelské aktivity ruských agentů nejen vůči ČR,” dodal.

Hamáček cestu do Moskvy oznámil ve středu na Twitteru. Jako důvod uvedl jednání o vakcínách Sputnik. Premiér Andrej Babiš smysl cesty zpochybňoval a pátek uvedl, že Hamáček nikam nepoletí.

V sobotu večer oba politici oznámili, že ruská tajná služby GRU se podílela na výbuších muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám