Hlavní obsah

Doporučení dali pozdě, vysvětlil Babiš zmatky se setkáváním lidí

Skupina MeSES kolem doktora Petra Smejkala musí svá doporučení dávat dřív, aby je měla k dispozici už vláda na svém jednání, a nepřicházet s nimi až ve chvíli, kdy vláda rozhodne. Řekl to v neděli premiér Andrej Babiš. Narážel tak na situaci, kdy vláda v pondělí schválila setkávání 10 lidí uvnitř a 20 venku, což následně kritizoval ministr zdravotnictví Petr Arenberger s odvoláním právě na skupinu MeSES.

Foto: ČTK

Andrej Babiš uvádí Petra Arenbergera do funkce

Článek

„Skupina kolem doktora Smejkala a pana (Jana) Kulveita dává ta doporučení pozdě,“ řekl Babiš. „6. dubna naše vláda něco schválila, koncem týdne začala skupina křičet, že je zásadně proti, pan ministr to nějakým způsobem upravil a teď zase křičí sportovci,“ dodal premiér.

Právě pro sportovce znamenalo uvolnění na setkání 20 lidí venku a 10 uvnitř možnost začít například s tréninky. Babiš řekl, že chápe rozhořčení sportovců.

Vláda bude řešit v pondělí kolik lidí se může setkat vevnitř a kolik venku a rozhodne. Babiš o tom bude ještě dnes večer jednat s ministrem zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví na základě hlasů z MeSES navrhuje omezit setkání na 2 lidi uvnitř a 2 venku, pokud vláda nerozhodne jinak. Změnilo kvůli tomu opatření z 6. dubna, dalo do něj pasáž, která až na výjimky zakazuje společné činnosti, kde jsou více než 2 osoby ve stejný čas.

Omezovat setkávání lidí pandemický zákon, který začne v pondělí platit, nedovoluje. Arenberger v pátek řekl, že je si toho vědom a opatření budou platit do doby, než je zruší soud.

Arenberger: Setkávání lidí možná ještě omezíme

Domácí

Podle premiéra je potřeba do budoucna pohlídat, aby vláda, než dostane na stůl nějaké návrhy, tak měla informace od skupiny MeSES, a byl tak vidět soulad či nesoulad. V pondělí prý vláda vůbec žádné informace od MeSES neměla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám