Hlavní obsah

Češi mohou do Polska už jen s negativním testem nebo po očkování

Právo, Pavel Karban

Už jen s dokladem o očkování nebo negativním testem na koronavirus se od soboty mohou dostat Češi do Polska. Zpřísněný režim na hranici zavedla polská vláda v reakci na nárůst nakažených u našich severních sousedů. Toto opatření potrvá minimálně do 14. března.

Poláci zavřeli hraniceVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Zatímco do života obyvatel většiny měst a obcí na česko-polském pohraničí nařízení Polska nijak zvlášť nezasáhne, u občanů Českého Těšína je to jiné. „Naše město je velmi specifické, jsme rozděleni jen řekou,“ upozornila českotěšínská starostka Gabriela Hřebačková (Nestraníci).

Do Polska bez karantény jen naočkovaní nebo s negativním testem

Evropa

Dodala, že naštěstí není současná situace totožná s tou, jaká panovala loni na jaře.

Foto: Pavel Karban, Právo

Poláci zavírají hranice.

„Obrovskou výhodou je, že se nařízení netýká pracujících lidí. To znamená, že ti mohou chodit do práce i nadále a nestojí před rozhodnutím, zda budou chodit do práce a tady si pronajmou bydlení, nebo zvolí nejistotu, protože není jasné, jak dlouho bude ten stav trvat, a zůstanou se svými rodinami,“ popsala.

Pendleři musejí dodat potvrzení o zaměstnání

Potvrzení o zaměstnání v Česku nebo Polsku musí mít tzv. pendleři podle Hřebačkové v angličtině nebo polštině. Potvrzení o negativním testu by mělo, jak řekla, stačit česky.

Česko podalo žalobu kvůli rozšiřování polského dolu Turów

Evropa

To, že lidé nemohou svobodně a volně překračovat hranici, je starostce slezského města líto, ale chápe to. „Myslím, že v této situaci jsou mnohem důležitější věci, než kde si obstarám nákup nebo jestli si můžu zajít na pivo,“ poukázala.

Foto: Pavel Karban, Právo

Už jen s dokladem o očkování nebo negativním testem na koronavirus se od soboty mohou dostat Češi do Polska. Pendleři musejí dodat potvrzení o zaměstnání.

Už od rána hlídaly vstup do Polska přes hraniční mosty mezi Českým Těšínem a Cieszynem hlídky polské Straƶe graniczne. Na českou stranu vracely desítky lidí, protože neměli předepsané potvrzení. A občas byli polští pohraničníci i svědky kuriozních situací.

Foto: Pavel Karban, Právo
Foto: Pavel Karban, Právo

Už od rána hlídaly vstup do Polska přes hraniční mosty mezi Českým Těšínem a Cieszynem hlídky polské Straƶe graniczne.

„Cítím se jak debil. Objednal jsem si kávu a měl jsem si ji vyzvednout v 9 hodin v Ustroni, ale protože se do Polska nedostanu, tak mi to musel kolega přivézt až sem,“ vysvětloval majitel českotěšínské kavárny, který si přímo na hranici převzal od dodavatele balíky kávy a hned za ně i zaplatil.

Vláda požádá Německo a Polsko o pomoc s pacienty s covidem

Domácí

„Divím se, že to policajti dovolili,“ zasmál se s dovětkem, že už je to komedie.

Za kontroly na hranicích si ČR může sama, je odstrašujícím příkladem, vzkázal německý poslanec

Evropa

Reklama

Související články

Zavlečeme si ze Zanzibaru agresivní virus?

První zveřejněná podezření, přičemž jedno z nich se už potvrdilo, na přenesení jihoafrické mutace koronaviru do České republiky turisty ze Zanzibaru vyvolávají...

Výběr článků

Načítám