Hlavní obsah

Blatný: Rozvolníme při 3000 hospitalizovaných, ale můžeme i zpřísňovat

– Praha • Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by mohlo dojít k většímu rozvolnění, až budou v nemocnicích maximálně 3000 lidí s koronavirem. K dílčímu uvolnění by ale mohlo podle něj dojít již po nynějších třech týdnech tvrdého lockdownu. Musí se ale situace zlepšit, v opačném případě dojde k dalšímu zpřísnění.

Jan Blatný o možném rozvolnění opatřeníVideo: ČTK

 
Článek

„Chvíle, kdy můžeme uvažovat o zásadních změnách, je ta, kdy bude v nemocnicích hospitalizovaných 3000 lidí s koronavirem,“ sdělil v pátek Blatný.

Nyní v nemocnicích leží s covidem přes 8000 pacientů a čísla zatím neklesají.

Po třech týdnech se podle Babiše neuvolní nic

Domácí

K částečnému rozvolnění by ale podle ministra mohlo dojít po nynějších třech týdnech tvrdého lockdownu, kdy je téměř vše zavřené a omezen je výrazně i pohyb osob.

Konec omezení pohybu?

„V případě, že se situace zlepší, což se domnívám, že se stane, tak po třech týdnech by mohla být uvolněna ta nejpřísnější opatření, jako je drastické omezení pohybu v katastru obce. Nebude to ale masivní uvolnění,“ uvedl také Blatný.

Ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil ve Sněmovně o tom, že s rozvolňováním po opatřeních, jež jsou zatím naplánována do 22. března, nepočítá. Podle Blatného tím ale myslel výrazné uvolnění, nikoli pouze částečné.

Blatný chystá pracovní povinnost i pro středoškoláky

Domácí

Šéf resortu zdravotnictví také upozornil, že ze hry není zatím ani další zpřísnění – k tomu by mohlo dojít, pokud by se i nadále epidemiologická situace zhoršovala.

„Maximum předpokladů je k tomu, že se situace zlepší. V nejméně pravděpodobném případě by došlo ke zhoršení. V takovém případě bychom museli přijmout další opatření,“ dodal.

Krátká uzávěra průmyslu by pomohla, říká ekonom

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám