Hlavní obsah

Bartošek zablokoval volbu členů Rady ČT

– Praha

Lidovecký poslanec Jan Bartošek v úterý večer ve Sněmovně zabránil tomu, aby poslanci zvolili nové čtyři členy Rady České televize. Podle něj musí nejprve volební výbor Sněmovny prověřit, zda radní Hana Lipovská neporušuje zákon tím, že spolu s Janou Bobošíkovou vystupuje za Institut svobody a demokracie. Podle něj členové Rady nesmějí vyvíjet žádnou činnost na podporu politické strany či hnutí.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a člen KDU-ČSL Jan Bartošek při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

„Obracím se na vás kolegové z volebního výboru, abyste nechali zpracovat analýzu, zda došlo či nedošlo k porušení zákona. Pokud ano, měli bychom hlasovat o jejím odvolání,“ sdělil Bartošek na adresu Lipovské.

Hamáček nechá GIBS prověřit postup policie s ochrankou pro Lipovskou

Domácí

Podle něj musí analýzu zpracovat dříve, než poslanci zvolí nové čtyři radní. Krátce před hlasováním si vzal pauzu do konce jednacího dne na jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL. Schůze tak byla přerušena do středečního rána.

Lipovská patří k největším kritikům současného vedení České televize i ředitele Petra Dvořáka.

Pod ředitelem České televize Dvořákem se houpe křeslo

Domácí

Minulý týden ve středu na sebe Lipovská upoutala pozornost, když na jednání rady přišla v doprovodu dvou policistů. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v souvislosti s tím požádal v úterý Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), aby prověřila postup pražských policistů.

Do rady chce Pernes nebo Fištejn

Kromě Bartoška chtěli volbu odložit i další opoziční poslanci nebo Senát.

O místo v radě se chce ucházet 55 lidí. Volební výbor vybral do finále 12 z nich. Patří k nim publicisté Jefim Fištejn a Pavel Černocký, prezident organizace proti odzbrojování Liga Libe Pavel Černý nebo předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Šanci usednout v televizní radě mají také někdejší vedoucí pracovníci České televize Karel Novák a Radek Žádník, někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Milada Richterová či právník Jaroslav Kravka.

Šanci zasednout v Radě ČT mají Fištejn nebo Pernes

Kultura

Do sněmovní volby výbor vyslal rovněž nominanta Anglo-americké vysoké školy Jiřího Grunda nebo Petra Brozdu, kterého navrhl spolek pro studium duchovní hudby Musica Templi. Místa mohou obhájit nynější členové Jiří Kratochvíl a Daniel Váňa.

Rada ČT
Je to orgán, jejímž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám