Hlavní obsah

Babiš: Do ČR nebude dovezena vakcína bez schválení EU či ministerstva

– Praha • Aktualizováno

Do České republiky nebude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dovezena vakcína bez registrace v EU, nebo výjimky ministerstva zdravotnictví. Sdělil to v pátek po jednání kabinetu. Mezi firmami je ale podle něj o neschválené vakcíny zájem.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 03.3.2021

Článek

„Máme málo vakcín, a usilujeme tak o všechny vakcíny, které jsou bezpečné. Nikdy nebudeme ale dodávat do České republiky vakcíny, které nejsou schválené EU či nedostali výjimku ministerstva zdravotnictví,” sdělil v pátek premiér v souvislosti s Čínskou očkovací látkou.

Je lepší mít zdravou vládu. V Polsku před seniory naočkují ministerské úředníky

Koronavirus

„O vakcíny, které zatím ČR nenakoupila, je zájem mezi občany i firmami,” dodal.

Také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) opakovaně řekl, že všechny používané vakcíny proti covidu-19 musí být registrovány Evropskou komisí na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA).

O čínskou vakcínu Sinopharm mají zájem české firmy

Domácí

Zároveň premiér po jednání vlády uvedl, že Česko ještě nezačalo jednat s Čínou o dodávce vakcíny Sinopharm. Preferuje, aby Čína požádala o registraci v EU. „Je pravděpodobné, že Čína brzy požádá,” řekl.

Žádnou aktivitu ve věci získání čínské vakcíny nevyvíjí ani ministerstvo zdravotnictví.

Zeman požádal Čínu o vakcínu, chtěl to po něm Babiš

Domácí

Hrad totiž tento týden uvedl, že o dodávku čínské vakcíny Sinopharm požádal prezident Miloš Zeman na žádost premiéra Babiše. Dopisem se obrátil přímo na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Zemanovu žádost podle Hradu čínský prezident odsouhlasil a postoupil čínským úřadům. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že země žádosti okamžitě vyhověla.

Babiš v pátek uvedl, že Zemana žádal, zda by nemohl kontaktovat své protějšky v Izraeli, Rusku a  Číně, zda jsou možné dodávky vakcín z těchto zemí. Jednat se ale nezačalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám