Hlavní obsah

Ať Hnilička v čele sportovní agentury zůstane, zní ze sportovního prostředí

Představitelé českého sportu podpořili setrvání Milana Hniličky v čele Národní sportovní agentury, ačkoliv odsoudili jeho účast na oslavě v hotelu v Teplicích. Pod prohlášení zprostředkované Českou unií sportu (ČUS) se podepsali nejen její předseda Miroslav Jansta, ale také šéfové řady velkých sportovních svazů a sportovní legendy jako Jaromír Jágr nebo Barbora Špotáková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Hnilička

Článek

Blesk napsal, že v hotelu Prince de Ligne se v sobotu večer konala oslava 50. narozenin teplického podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Vedle Hniličky se jí účastnili například místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, bývalý premiér Jiří Paroubek a desítky dalších hostů. Hnilička uznal, že chyboval, poslal 50.000 korun na charitu a rezignoval na poslanecký mandát.

Na teplické party byl i krajský policejní ředitel Husák. Švejdar posílá kontrolu

Domácí

Funkce šéfa Národní sportovní agentury se nevzdal s tím, že s rozhodnutím počká na reakci sportovního prostředí. Ta je zatím kritická, ale zároveň podporující. „Ze strany Milana Hniličky jde určitě o závažné pochybení, za které musí nést následky. Plně proto respektujeme názor premiéra České republiky o vyvození politické odpovědnosti. Milan Hnilička však v uplynulém období v čele Národní sportovní agentury vykonal spoustu práce a v celém sportovním prostředí si získal respekt a autoritu," uvádí se ve společném prohlášení poskytnutém ČUS.

Jsme přesvědčeni, že je role Milana Hniličky v čele NSA rozhodující, a věříme, že zůstane dále ve své funkci.

Podepsali se pod něj šéfové fotbalu, hokeje, atletiky, florbalu a juda Martin Malík, Tomáš Král, Libor Varhaník, Filip Šuman a Jiří Dolejš a členové poradní Národní rady pro sport Jágr, Špotáková a Radek Štěpánek. Považovali by za kontraproduktivní Hniličkův odchod v době, kdy NSA rozjíždí vyplácení sportovních dotací na letošní rok a vytváří tříletý plán stabilního financování českého sportu. „Jsme přesvědčeni, že v této souvislosti je role Milana Hniličky v čele NSA rozhodující, a věříme, že zůstane dále ve své funkci," dodali.

K odstoupení naopak vyzval Hniličku poslanec za ODS a šéf úseku skoků na Svazu lyžařů ČR Jakub Janda. „Chování Milana Hniličky je vrcholem nepřijatelného papalášství. Ohrozil veškeré snahy, které jsme v minulých letech ve prospěch sportu podnikli. Milane, jestli jsi chlap, tak není jiná cesta než rezignace," napsal bývalý skokan na lyžích na twitteru a pro iDNES.cz dodal: „Milan Hnilička udělal chybu a v očích veřejnosti ztratil veškerou důvěru, nemá podporu vykonávat tuhle funkci."

Skončí Hnilička ve sportovní agentuře? Chce, aby rozhodli ti, kterým přiděluje peníze

Domácí

Hniličkovu účast na akci odsoudil pro iDNES.cz také předseda Českého biatlonového svazu Jiří Hamza: „Každé takové porušení opatření je pro mě absolutně nepřijatelné. Čelní představitelé nemohou chtít po lidech oběti a sami nařízení porušovat. Myslím si, že je to další ze zbytečných kaněk na vztazích, která přispívá k podkopání důvěry ve sportovní prostředí a sport obecně," uvedl.

Český olympijský výbor k dnešní ostře sledované kauze veřejné stanovisko nezaujal. „Nepřísluší nám to komentovat," uvedl pro ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám