Hlavní obsah

Venku jen dva lidé, navrhne vládě Arenberger

– Praha • Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Uvedla to v sobotu Česká televize.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Článek

Arenberger už v pátek uvedl, že se mu toto mírnější opatření nelíbí. Vzniklo v první polovině tohoto týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože ještě nebyl ministrem.

Sobotní rozhodnutí ministra musí do 48 hodin schválit vláda. Sejde se v pondělí odpoledne. V pondělí tak bude ještě platit mírnější opatření, které dovoluje například na venkovních sportovištích setkání až 20 lidí.

Arenberger: Setkávání lidí možná ještě omezíme

Domácí

Podle pandemického zákona, který začne po konci nouzového stavu od pondělí platit, nelze zakázat shromažďování. Arenberger v pátek řekl, že vlastně neumožňuje omezení ani na 10 lidí uvnitř a 20 venku. Přesto chce tyto počty ještě zpřísnit.

Arenberger poznamenal, že „podle pandemického zákona nemůžeme omezovat lidi, jestli jich bude uvnitř víc nebo míň.” Resort podle ministra uvažuje, že setkávání lidí omezí „metodickým opatřením.”

Podle dřívějšího Arenbergerova vyjádření může být větší shromažďování riziko. Z lékařského hlediska souhlasí se stanoviskem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Skupina vedená epidemiologem a členem Rady vlády pro zdravotní rizika Petrem Smejkalem upozornila na to, že umožnění setkávání až deseti lidí uvnitř a 20 venku může být epidemickým rizikem. Omezení shromažďování považuje za jedno z neúčinnějších opatření proti šíření epidemie nového typu koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám