Hlavní obsah

Poslanci schválili rychlejší vyhošťování opakovaně odsouzených cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cizinci, kteří budou na území Česka opakovaně odsouzeni za trestný čin, budou moct být vyhoštěni do půl roku. Poslanci to ve středu schválili v rámci novely zákona o pobytu cizinců. Podpořilo ji 129 poslanců, proti hlasovalo 20 poslanců. Zákon zavádí i mimořádné roční pracovní vízum a povinné integrační kurzy pro cizince.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček ve Sněmovně obhajuje návrh zákona, podle kterého by si policisté mohli přivydělávat na vedlejší pracovní poměr.

Článek

Jedním z cílů novely je podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zkrátit proces ukončení pobytu ze dvou a více let na maximálně půl roku.

„Tento problém se snažíme řešit. Dnes když chceme vyhostit cizince, který opakovaně páchá trestnou činnost, tak to trvá několik let. Nyní budou lhůty maximálně půl roku. Správní soud by měl mít na rozhodnutí o odvolání nejvýše 90 dnů,“ dovysvětlil ve středu novinářům Hamáček. Týká se to podle něj ročně asi 400 případů.

Novela dále zavádí například povinné integrační-adaptační kurzy pro cizince. Ty by měl cizinec s povolením k dlouhodobému pobytu absolvovat do jednoho roku od nabytí platnosti povolení.

Kurzy by se měly konat v Centrech na podporu integrace cizinců, které budou ve všech krajích. Náklady na zavedení kurzů, jejich poskytování do roku 2020, provoz center a výstavbu jednoho nového centra podklady pro vládu odhadují na 142 milionů korun.

Kvóty pro ekonomické migranty

Další věcí, která by měla zjednodušit a zrychlit příchod pracovní síly do Česka, jsou tzv. mimořádná pracovní víza, která by měla být na jeden rok.

Předloha má mimo jiné kabinetu umožnit i stanovení kvót pro ekonomické migranty. Kvóty by měly stanovit maximální počet žádostí o pobytová oprávnění za účelem zaměstnání, které by české ambasády směly v nejbližším roce přijmout. Případné zavedení kvót vláda zdůvodňuje přetížeností zastupitelských úřadů, které povolení vyřizují. Za uplynulé roky se počet žádostí o pracovní pobyty ztrojnásobil. V roce 2014 jich bylo zhruba 3000, před dvěma lety více než 9000.

Reklama

Výběr článků

Načítám