Článek
V některých lokalitách teploměr požadovanou hodnotu ukázal. Úspěšné bylo Château Valtice – Vinné sklepy Valtice, do vinice u Dolních Dunajovic mohli sběrači vyrazit sklízet hrozny ledového vína. Dočkalo se i vinařství Petra Marcinčáka z Novosedel na Břeclavsku, které o kus dál mohlo také sklízet.
„Reagovali jsme hned na změnu předpovědi počasí, parta našich sběračů čekala na telefonech. Dnes ve tři hodiny ráno jsme je začali obvolávat, kolem čtvrté jsme se při měsíčku pustili do sběru ledových hroznů. Teplota klesla až na minus osm stupňů,“ řekl David Šťastný z valtického vinařství. Z necelých dvou hektarů získali zhruba čtyři tuny vymrzlých hroznů.
„Nechali jsme poměrně dost hroznů na speciální vína. Pět hektarů Ryzlinku vlašského, hektar Frankovky a taky nějaké Rulandské modré,“ řekl Právu Marcinčák. V plánu měl část úrody sklidit jako výběr z cibéb, tedy sladkých rozinek, část jako ledové víno.
„Vyšlo nám to dokonale. Rulandské máme jako cibéby, část zbylých dvou odrůd je podle našich představ jako ledové. Sbíráme od čtvrtka, na ledové jsme využili noční mráz,“ netajil spokojenost vinař.
„Nám štěstí nepřálo. Připraveni jsme byli, ale teploměr neslezl dostatečně nízko,“ konstatoval ve čtvrtek Jiří Maděřič z vinařství v Moravském Žižkově na Břeclavsku. Protože hrozny jsou stále v dobrém stavu, nevzdává to, bude dál čekat na potřebný mráz. Otázka je, jak dlouho. Například v roce 2013 vinaři ze Sedlece také nechali hrozny na ledové víno, a když se mrazu nedočkali, v polovině ledna 2014 hrozny sklidili.
Nepřáteli jsou špačci a také zloději
V bitvě o ledové víno mají vinaři proti sobě několik nepřátel. Špačky, pro které poslední hrozny ve vinici znamenají zdroj potravy, druhým jsou lidé, zloději. Hrozba obou návštěv zvyšuje náklady na výrobu, pokud vinař platí hotaře, hlídající vinohrady.
Třetím nepřítelem je počasí, v případě nepřízně hrozí, že bobule zničí hniloba a plísně. Pokud ale vše klapne, výsledkem je ledové víno, které se slámovým patří mezi žádaná speciální vína. Nápoj s extrémním množstvím cukru se hodí pro zvláštní příležitosti, pocit výjimečnosti umocňuje vyšší cena, kterou zvedá nízká, asi dvacetiprocentní výlisnost větrem vysušených a vymrzlých hroznů.
Pokud nepřijdou mrazy, mohou z těchto hroznů vinaři získat alespoň výběr z bobulí nebo cibéb, což jsou další druhy vín s výrazně vyšší cenou.