Hlavní obsah

Ostravská slonice porodila své třetí mládě. Porod trval zhruba osm hodin

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Dvacetiletá slonice Vishesh z ostravské zoologické zahrady v sobotu dopoledne porodila své třetí mládě. Dvě předešlá jí bohužel po nějaké době uhynula. Zoo proto dočasně uzavřela pavilón slonů a vyčkává, jak vše bude probíhat. Pokračovat proto budou u slonice a mláděte i noční hlídky. Právo o tom informovala mluvčí zoo Šárka Nováková.

Foto: Zoo Ostrava, Ondřej Matěj

Slůně se záhy po porodu postavilo na vlastní nohy. Na snímku i se svou matkou, slonicí Vishesh.

Článek

„Porod začal okolo třetí hodiny ráno. Mládě přišlo na svět v 10.57 hodin. Narodilo se po 662 dnech březosti slonice. Porod proběhl bez komplikací, mládě je vitální a záhy po porodu se postavilo na nohy,“ sdělila mluvčí zoo.

Dodala, že zatím si ošetřovatelé nejsou jistí pohlavím slůněte. „Jeho matka je klidná a pečuje o něj. Abychom jim oběma poskytli dostatečný klid, zůstane nyní pavilón slonů pro veřejnost dočasně uzavřen. Chovatelé budou pro případ nenadálých komplikací po dobu několika dní pokračovat v nočních hlídkách,“ upřesnila Nováková.

V Ostravě se narodilo již čtvrté slůně

První mládě, samečka, porodila Vishesh v březnu roku 2011. Bylo to vůbec první slůně narozené v Česku. Sameček se ale narodil předčasně a nebyl zcela vyvinutý. Bohužel do měsíce uhynul na totální sepsi.

Druhé mládě Vishesh přivedla na svět o tři roky později. Sloní holka Sumitra se narodila v termínu a bylo to veselé a zdravé slůně. Problém byl ale v tom, že se nikdy nenapila mateřského mléka, proto neměla dostatečně vyvinutý imunitní systém. Vloni ve věku téměř dvou let uhynula na sloní herpes.

Pro zoo to však nyní je již čtvrtý porod slůněte. V roce 2011 totiž přivedla na svět mládě i slonice Johti, matka Vishesh. Sedmiletá Rashmi obývá ostravskou zoo a je to čilé a zdravé slůně.

Sloní stádo v zoo kromě těchto slonic tvoří ještě nejstarší samice Suseela. Zahrada měla i jednoho samce, Calvina (otec slůňat, pozn. redakce), musela ho však předloni nechat utratit kvůli jeho velmi špatnému zdravotnímu stavu. Zoo nyní vyřizuje příjezd nového samce.

Související články

Výběr článků

Načítám