Hlavní obsah

Nad pražskou Letnou zářil novoroční ohňostroj

Praha
Aktualizováno

O svou oblíbenou atrakci - ohňostroj Pražané letos na Nový rok nepřišli. Odpálený byl přesně v 18.00 z Letenských sadů a letos měl název Praha dynamická aneb Jeden den matky měst. Show trvala téměř 11 minut a doplnil ho hudební doprovod.

BEZ KOMENTÁŘE: Nad pražskou Letnou zářil novoroční ohňostrojVideo: Novinky

Článek

Světelná podívaná nabídla 4795 pyrotechnických výstřelů a 236 různých efektů. Pyrotechnické efekty doplnila laserová podívaná v prostoru na kopci pod metronomem na Letné, odkud byl ohňostroj odpalován.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohled na pražský novoroční ohňostroj z místa odpaluVideo: Novinky

Hudební doprovod byl sestaven z různých skladeb, včetně Smetanovy Mé vlasti a Libuše. Dominovala ale hudba moderních autorů.

Ohňostroj se vrátil opět do letenských sadů, které byly pražským magistrátem vyhodnoceny jako místo s ideální viditelností, zejména po loňské zkušenosti, kdy se ohňostroj odpaloval z Vítkova a lidé si stěžovali, že byl velmi špatně vidět.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pyrotechnická show měla název Praha dynamická aneb Jeden den matky měst

Dříve se novoroční ohňostroj v Praze odpaloval i ze Střeleckého ostrova. Ochranáři to však kritizovali, protože rachejtle plašily vodní ptactvo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Novoroční ohňostroj byl v Praze odpálen přesně v 18.00.

Metropole nebyla jediným městem v Česku, kde nebe ozářily první den roku 2017 ohňostroje.

Pyrotechnická show nebude chybět ani ve většině krajských a řadě menších měst, například v Ostravě, Olomouci, v Hradci králové, v Plzni či Jihlavě. Naopak Brno letos ohňostroj nad Špilberkem zrušilo, nepořádají ho také Liberec, Pardubice, České Budějovice ani Karlovy Vary.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novoroční ohňostroje ve světěVideo: Reuters

Světelné podívané provázely příchod nového roku také ve světě. Velkolepým ohňostrojem v přepočtu za 130 miliónů korun vítalo rok 2017 australské Sydney. Pyrotechnickou show si nenechal ujít ani irácký Bagdád nebo Dubaj.

Příchod Nového roku oslavila také Latinská Amerika, kde se jedna z největších akcí konala na pláži Copacabana v brazilském Riu de Janeiro. Podle odhadů se tu sešly dva miliony lidí, kteří sledovali 12minutoý ohňostroj. K oslavám v Riu se připojilo 860 tisíc zahraničních turistů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám