Hlavní obsah

Ztučnění jater není problém jen u alkoholiků

Ztučnění jater postihuje stále více lidí. Souvisí to s obezitou, cukrovkou 2. typu a dalšími poruchami charakterizovanými inzulinovou rezistencí. Pokud se přitom problém včas neřeší, nemocnému hrozí cirhóza jater, jejich selhání či dokonce rakovina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od jiných typů onemocnění jater není ztučnění přímo spjato s příjmem alkoholu. Za primární problém je považována nadváha, obezita a porucha metabolismu tuků. Rozhodně se tak nejedná o vzácný problém, podle odhadů tímto onemocněním může trpět jeden z pěti dospělých. Mnozí z nich přitom o tom nemají tušení, protože v raných fázích onemocnění nemají žádné příznaky. Ve svém těle přitom mají doslova tikající časovanou bombu.

U dvaceti procent případů totiž může dojít až k cirhóze jater, jejich selhání či k rakovině. Ke vzniku onemocnění přitom u některých lidí stačí už lehčí nadváha. Jen pár kilo navíc stačí k tomu, aby se v játrech začal hromadit tuk.

U žen je pak velmi rizikové i období po menopauze. Kvůli poklesu hormonu estrogenu přestane v těle fungovat řada ochranných mechanismů, což může též přispět ke zvýšenému zánětu jater, oxidačnímu stresu, poškození buněk a také k většímu zjizvení jater.

Zároveň dochází i k redistribuci tuku z podkoží do oblasti kolem orgánů (známý jako viscerální tuk). To samo o sobě je spojeno s problémy, jako je inzulinová rezistence, kdy je tělo méně účinné při odstraňování cukru z krve. I z tohoto důvodu je podle studie profesora DiStefana publikované v odborném časopise Endocrinology u žen větší pravděpodobnost progrese tohoto onemocnění i to, že na něj zemřou.

15 tipů, jak udržet játra v co nejlepší kondici

Zdraví

V posledních letech přitom přibývá i štíhlých lidí, které postihne toto onemocnění. Někdy za tím stojí i příliš rychlý úbytek váhy. Předpokládá se, že když se mastné kyseliny uvolňují z viscerálního tuku ve velkém množství, má to toxický účinek na játra.

Nicméně stravou a rozumným způsobem hubnutí lze toto onemocnění včas zvrátit. Důležité přitom není množství snědeného jídla, ale jeho složení. Za velmi problematické v tomto směru odborníci považují vysoce zpracované potraviny, které obsahují kromě jiného i velké množství cukru a tuku. Podle poslední studie čím více sníte těchto potravin, tím je vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění.

Za velmi problematické jsou přitom považovány potraviny obsahující fruktózo-glukózový sirup, vyráběný z kukuřičného škrobu, obvykle buď s obsahem 42 % nebo 55 % fruktózy, a proto se nazývá kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Ze studie zveřejněné v Nature Metabolism jasně vyplynulo, že konzumace většího množství tohoto sirupu může vést k poškození výstelky střev a následnému zanícení jater.

Přestože alkohol sám o sobě nemusí způsobit ztučnění jater, v kombinaci s obezitou může být velmi škodlivý. Podle odborníků obezita zdvojnásobuje toxicitu alkoholu v játrech, tudíž trpíte-li obezitou a vypijete jednu lahev vína, na játra to bude mít dopad stejně, jako byste vypili 2 lahve vína.

Problém i u dětí

Ztučnění jater je dnes i nejčastější příčinou onemocnění jater u dětí. Podle studie publikované v odborném časopise The Lancet mezi 4000 mladých Britů měl každý pátý z nich ve dvaceti letech ztučnělá játra a jeden ze 40 dokonce trpěl cirhózou jater.

Přičemž lidé by si měli uvědomit, že jedinou léčbou těžké fáze cirhózy je transplantace jater.

U dětí je přitom vznik závažnějších forem tohoto onemocnění mnohem rychlejší než u dospělých.

Pravidelné pití kávy snižuje riziko onemocnění jater

Móda a kosmetika

Slabý stisk ruky může být signálem onemocnění jater

Zdraví
Související témata:
Steatóza jater

Výběr článků

Načítám