Článek
Grilovaná zelenina se hodí nejen k masu, ale i do salátu či jen jako příloha. Jak ji připravit správně? Základem je olivový olej, díky kterému se zelenina nevysuší a který navíc dobře nese chuť zvýrazněnou bylinkami nebo kořením dle libosti.
„Zeleninu grilujte na středním ohni, ideálně za použití tácků, abyste zabránili odkapávání oleje,“ doporučuje Jaroslav Neuman z Košík.cz.
Mezi nejoblíbenější grilovanou zeleninu patří kukuřičný klas, který stačí péct cca 15 minut. Pokud si chcete usnadnit práci i servírování, připravte jednoduché zeleninové špízy. Hodí se na ně malá cherry rajčátka, kusy cukety, lilku, malé cibulky nebo žampiony.
A na grilu samozřejmě nesmí chybět ani chřest, který je výbornou přílohou k propečenému steaku a připravíte z něj i chutný salát.
Grilované ovoce
Ovoce obsahuje cukr, který na grilu vlivem tepla zkaramelizuje, hodí se tak i jako skvělý, a přitom velmi zdravý dezert.
Ovoce grilujte na nepřímém ohni a počítejte s tím, že bude hotové během chvilky.
Čistý gril je dobře fungující gril
Jaké ovoce vyzkoušet? Nezklame klasika v podobě jablek, která stačí nakrájet na kolečka a chvilku vystavit teplu – o šťavnatou delikatesu máte postaráno.
Nebojte se zkombinovat více druhů ovoce dohromady – třeba v podobě voňavého špízu. Na jehlu nebo špejli napíchejte kousky ananasu a jahod, pomažte olivovým olejem.
Na grilu vás nezklamou ani peckoviny jako broskve, meruňky nebo švestky, milovníci exotiky si mohou dopřát také kokos. Ten vždy grilujte bílou stranou dolů a po zezlátnutí jednoduše seškrábněte ze skořápky a podávejte.
Salát s halloumi sýrem a melounem
INGREDIENCE
- 200 g halloumi sýra
- oblíbený listový salát
- rajčata
- olivy
- meloun
- chilli vločky
- na zálivku: 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce javorového sirupu
POSTUP:
- Na grilu opečte sýr halloumi z obou stran. Vytvoří se na něm opečená krusta.
- Salát dejte do misky, přidejte rajčata, olivy a na kostičky nakrájený meloun.
- Posypte chilli vločkami.
- Zálivku si připravte tak, že pečlivě smícháte všechny ingredience, dokud se zcela nespojí. Na salát ji můžete nalít těsně před podáváním.
Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka
Grilovaný květák s marinádou z medu a hořčice
INGREDIENCE
- bio květák
- 100 g ořechů (např. lískové)
- 50 g vinného octa
- 100 ml oleje
- 2 lžičky hořčice
- stroužek česneku
- med
- sůl, pepř
POSTUP:
- Nejprve se pusťte do marinády. V míse smíchejte hořčici, ocet, olej a dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a medem.
- Dále opražte nadrcené oříšky.
- Květák rozdělte rovnoměrně na čtyři části, mírně osolte, opepřete a potřete zálivkou.
- Zabalte jej do alobalu a grilujte na mírném ohni rovnoměrně ze všech stran asi 30 minut, dokud nezměkne.
- Grilovaný květák pak vyjměte z alobalu, opět potřete zálivkou, posypte opraženými oříšky a podávejte.
Brokolice, květák či růžičková kapusta snižují riziko mozkové mrtvice
Řepový burger
INGREDIENCE
- 4 červené řepy
- 3 lžičky soli
- 120 g pohanky lámanky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- jarní cibulka
Na doplnění
- 2 rajčata
- 1 okurka
- 1 cibule
- 1 ks ledového salátu
- 6x bulka na hamburger
Omáčka
- 7 lžic hořčice
- 3 lžíce medu
- 2 snítky tymiánu
POSTUP:
- Nejprve si dejte vařit pohanku v osolené vodě, dokud nezměkne.
- Mezitím, co se vaří pohanka, si oloupejte červenou řepu a nastrouhejte ji najemno.
- Nastrouhanou řepu osolte a nechte 10 minut odležet, než pustí vodu. Poté z řepy vymačkejte co nejvíce šťávy.
- Do velké mísy dejte vymačkanou řepu, vařenou pohanku, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, olivový olej, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a vše důkladně promíchejte.
- Ze směsi vytvořte 6 stejných kuliček, ze kterých pak vytvoříte burgery, které vložíte na gril.
- Rozehřejte si gril, poté na něj vložte připravené burgery a zavřete víko. Aby byly burgery co nejvíce propečené, nesmí se horní deska dotýkat burgerů.
- Grilujte přibližně 7–8 minut.
- Poté přidejte na gril kolečka cibule, která nechte jen lehce grilovat z každé strany, poté přidejte rozkrojenou bulku, kterou nechte na grilu prohřát.
- Bulku si potřete domácí medovo-hořčicovou omáčkou, položte burger z řepy, rajče, okurku, grilovanou cibuli a pořádně zakápněte omáčkou. Přiložte několik listů ledového salátu a přiklopte druhou půlkou bulky a můžete servírovat.
- Postup přípravy omáčky: Do mixéru dejte hořčici, med a snítky tymiánu a nechte cca 40 s mixovat. Poté přendejte jemnou omáčku do misky a roztírejte na bulky.
Recepty, které zabodují na každé grilovací party
Grilované plněné papriky podle Kuchařky pro dceru
INGREDIENCE
- 6 podlouhlých paprik
- 200 g mozzarelly
- 100 g řecké fety
- 5 snítek máty
POSTUP:
- Papriky zvenku dobře opláchněte a pak i se stopkou podélně rozkrojte na poloviny. Malým nožíkem opatrně vyřízněte jádřinec se semínky tak, aby stopka stále zůstala na místě. Vzniknou vám tak praktické paprikové lodičky.
- Mozzarellu slijte z nálevu a nakrájejte na kostičky o hraně přibližně 1 cm.
- Fetu rozdrobte, mátu oberte ze stonků a nasekejte nahrubo. Sýry a mátu promíchejte, zlehka dosolte, pokud je to nutné, a touto směsí naplňte papriky.
- Položte na rozpálený gril slupkou dolů a sýrovou náplní nahoru.
- Grilujte, až se sýry roztečou a povolí. Tento proces trvá zhruba 5 minut. Nelekněte se, že mozzarella pustí vlivem tepla spoustu mléčné tekutiny, má to tak být. Než se tak stane, zespodu se papriky opečou tak akorát, aby už měly pár sežehlých puchýřků z horka.
- Sejměte papriky z grilu a nechte je 5 minut stát a odpočívat. Většina uvolněné tekutiny se opět vsákne do sýra (pokud by snad něco přesto zbylo, klidně vodu slijte). Poté můžete podávat.
Tip: Papriky můžete jemně posypat drcenými chilli lupínky.
Lehké letní snídaně, které vám dodají energii
Mini pizzy s grilovaným chřestem
INGREDIENCE
- 1 citron
- 375 g mouky na přípravu bílého chleba Marks and Spencer
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 300 g chřestu
- 4 polévkové lžíce červeného pesta
- 125 g mascarpone
- 7 plátků šunky Serrano
- 1 hrst čerstvých listů bazalky
POSTUP:
- Nastrouhejte citronovou kůru.
- Roztrhejte plátky šunky.
- Smíchejte mouku na přípravu bílého chleba dle pokynů na obalu.
- Těsto přendejte na pomoučenou plochu a propracujte ho po dobu asi 10 minut, dokud hmota nebude měkká a elastická.
- Umístěte do naolejované mísy, tu přikryjte čistou utěrkou a nechte ji na teplém místě, dokud těsto nevykyne.
- Chřest pokapejte trochou olivového oleje, osolte ho a ogrilujte.
- Těsto opět propracujte na pomoučené ploše a vytvarujte si malé pizzy.
- Ty potřete červeným pestem a doprostřed dejte mascarpone.
- Šunku a chřest dejte navrch a posypte citronovou kůrou.
- Mini pizzy zakápněte trochou olivového oleje a pečte 10-15 minut buď přímo na grilu, nebo v troubě na 220 °C, dokud těsto nezezlátne.
- Ozdobte lístky bazalky.
Grilovaný lilek s plísňovým sýrem
INGREDIENCE
- 2 bio lilky
- 150 g bio plísňového sýru
- 3 lžíce bio olivového oleje
- 2 stroužky bio česneku
- bio rozmarýn
- bio petržel
- sůl, bio pepř
POSTUP:
- Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka tenká přibližně 1 centimetr, osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát.
- Mezitím si najemno nastrouhejte plísňový sýr.
- V misce smíchejte olej, prolisovaný česnek a najemno nasekaný rozmarýn.
- Po 30 minutách lilky pomocí papírové utěrky zbavte přebytečné vody.
- Grilujte na mírném žáru pouze z jedné strany.
- Po 5 minutách lilky otočte, potřete ochuceným olejem a posypte sýrem.
- Grilujte zhruba dalších 8 minut, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.
Může se vám hodit na Seznamu: