Hlavní obsah

Zinek je důležitý v prevenci rakoviny úst

Novinky, Korzo/P
PHILADELPHIA

Osobám s vysokým rizikem vzniku rakoviny úst nebo jícnu svítá naděje na dobrou prevenci. Odborníci z americké Philadelphie totiž prokázali, že právě zinek, obsažený například v dýňových semenech, červeném mase či mořských plodech, snižuje riziko vzniku nádorového bujení v ústech či jícnu.

Foto: Radek Janoušek

Někdy těžká práce, ale daly to...

Článek

"Podávali jsme orální cestou zinek krysám s nedostatkem tohoto minerálu. Tím jsme dokázali u většiny z nich odvrátit rozvoj nádorů jazyku a jícnu," prohlásila doktorka Louise Fongová z Univerzity Thomase Jeffersona.

Již v roce 2002 doktorka Fongová uskutečnila výzkum, na jehož základě prokázala, že krysy s nedostatkem zinku jsou často postiženy nádorem jícnu. Proto se odborníci domnívali, že zinek může mít silné preventivní účinky v případě rakoviny úst a jícnu.

Ve Spojených státech přijímá potravu s nedostatečným množstvím zinku deset procent z celkové populace a podle doktorky Fonogové právě jen v USA umírá ročně na rakovinu úst a jícnu třináct tisíc lidí.

V rozvojových zemích světa pak chybí zinek v potravě až dvou miliard lidí. Lékaři v tamních oblastech hovoří dokonce o epidemii rakoviny úst a jícnu. Zvýšení obsahu zinku v potravě těchto lidí by pomohlo situaci zlepšit.

Související témata:

Výběr článků

Načítám