Hlavní obsah

Ženy s kratším ukazováčkem než prsteníčkem jsou silnější

O poměru mezi ukazováčkem a prsteníkem ruky u lidí již byly publikovány stovky studií. Nejnovější z nich přinesla další zajímavé zjištění. Ženy s kratším ukazováčkem než prsteníčkem jsou totiž podle výzkumu silnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová studie vědců z Katedry evoluční antropologie z University of Vienna publikovaná v Proceedings of the Royal Society B odhalila zajímavé zjištění. Podle nich souvisí nižší index 2D:4D (kratší ukazováček než prsteníček) s vyšší přítomností testosteronu v děloze v prenatální fázi života, což se později v dospělosti může projevit větší silou.

„U mužů je tento poznatek znám již nějakou dobu, nová studie ale potvrdila, že stejný mechanismus lze aplikovat i na ženy,“ říká autorka studie Katrin Schäferová pro MailOnline. Výzkum se uskutečnil u 125 zdravých žen ve věku od 19 do 31 let, přičemž vědci brali v potaz potenciální matoucí faktory, jako je věk, prostředí, etnický původ či míra cvičení.

Síla stisku ruky byla měřena pomocí dynamometru – zařízení s rukojetí, které se často používá pro rutinní lékařské vyšetření síly stisku pacientů. Poměry číslic 2D:4D byly mezitím měřeny pomocí mobilního skeneru A4.

Výsledky výzkumu ukázaly jasnou spojitost mezi nižším poměrem číslic 2D:4D a silou úchopu u žen. Jinými slovy, delší prsteníček než ukazováček byl pozitivně spojen s větší silou úchopu, a tedy i s lepší svalovou zdatností.

Na základě tohoto zjištění vědci argumentují ve prospěch poměru 2D:4D jako biomarkeru pro zvýšenou přítomnost testosteronu v prenatální fázi života. „Věříme, že je to spolehlivý biomarker a nejlepší neinvazivní biomarker, který můžeme použít ke studiu lidí,” říká další z autorek studie Sonja Windhagerová.

Související témata:

Související články

Jak být výkonnější nejen v práci

Se závěrem roku bojuje mnoho lidí s klesáním výkonnosti. Pokud i vy máte pocit, že vám docházejí síly a máte problém dokončit úkoly, které vám jindy nezaberou...

Jak zpomalit šedivění vlasů

Šedivění je přirozenou součástí stárnutí. Přesto se mu mnoho lidí snaží zabránit pomocí nejrůznějších doplňků či šamponů, které zaručují přímo „zázračné“...

Výběr článků

Načítám