Hlavní obsah

Zelí snižuje riziko onemocnění rakovinou prsu

Novinky, Famous

Kysané či čerstvé zelí je skutečně zázračnou potravinou. Podle posledních výzkumů může výrazně snížit riziko onemocnění rakovinou prsu. Pokud ženy během dospívání jedí alespoň čtyřikrát týdně kysané či čerstvé zelí, omezí nebezpečí onemocnění rakovinou prsu o 74 procent ve srovnání s těmi, které si tuto košťálovou zeleninu dopřávají málo nebo vůbec.

Článek

Také několik předchozích studií potvrdilo, že pojídáním košťálové zeleniny lze snížit riziko onemocnění rakovinou prsu. Kupříkladu brokolice, kapustová růžička, květák a zelí mají protirakovinné účinky. Odborníci však nyní sledovali především kysané zelí, které dodává tělu také řadu vitaminů.

Kysané zelí je oblíbené především v Německu, Polsku, Česku a také na Slovensku. Američtí odborníci si právě u polských imigrantek všimli, že u nich v USA během několika generací prudce vzrůstá počet případů s rakovinou prsu. Domácí strava bohatá na kysané zelí je chrání, naopak po imigraci jídelníček hostitelské země pak ovlivní růst počtu onemocnění rakovinou.

"Důležité je, aby kysané zelí dostávaly dívky v období dospívání. Pak jsou chráněny i v dospělosti. Ale pojídáním těchto potravin se mohou chránit i starší ženy," míní doktorka Dorothy Pathaková z Michigan State University.

Kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu B, B 12, C, K. Také obsahuje kyselinu pantotenovou, draslík, vápník, hořčík, zinek a mnoho dalších vitamínů a minerálních látek, které přispívají významným způsobem k lepší obranyschopnosti celého organismu.

Související témata:

Související články

Prsní implantáty mají svá pro i proti

Prsní implantáty mají podle odborníků svá pro i proti. Ženám s chirurgicky zvětšenými prsy hrozí nižší riziko rozvoje nádoru prsu. Oproti tomu jsou...

Výběr článků

Načítám