Článek
Důležitou prevencí zubního kazu je stále především pravidelné čištění chrupu, ale zelený čaj může také výrazně přispět ke snížení počtu nebezpečných bakterií v ústech.
Za vším stojí antioxidanty katechiny, které prospívají vnitřním orgánům, tkáním i přímo buňkám, ale mají také antibakteriální účinky.
„Zelený čaj může mít baktericidní účinky, což může ovlivnit zdraví zubů. Ovšem zelený čaj prospívá jen tehdy, když je konzumován bez cukru,“ tvrdí doktor Alfredo Morabia z Columbia University ve státě New York.
Naopak, co zubům škodí, jsou slazené nápoje. Zatímco neslazená káva na zdraví zubů negativní vliv nemá, slazená káva kazivost zubů zvyšuje. A stejné je to se zeleným čajem. Neslazený prospívá mikroflóře úst, hubí škodlivé bakterie, ale oslazený nápoj stav v ústech zhoršuje.