Když se ráno nenajíme, organismus jede celé dopoledne na rezervy. Proto energií šetří, metabolismus se zpomaluje, což je při redukčním režimu nežádoucí.
Navíc je prokázáno, že pravidelný stravovací režim je spojen s menším rizikem přejídání v průběhu dne, s lepší koncentrací, výkonností a ve svém důsledku i s lepšími studijními nebo pracovními výkony.
Jak by měla vypadat správná snídaně
Někdo dává přednost sladké variantě, někdo slané, obojí může být vhodné. Snídaně má tvořit čtvrtinu denního příjmu energie, a to jak při redukční dietě, tak v případě zdravého stravování pro udržení váhy. Měla by obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu. Správná snídaně zasytí alespoň na tři hodiny, potom následuje lehká svačina, pak teprve oběd.
Vydatná snídaně může obsahovat například celozrnné pečivo, jež je vhodné doplnit sýrem, šunkou nebo nízkotučným bílým jogurtem s ovocem. Mezi další vhodné potraviny patří například troška ořechů nebo olejnatých semen (loupaná slunečnice, lněná a sezamová semínka), tvaroh či libovolná zelenina.
Kdo má rád cereálie, nechť při redukční dietě volí celozrnné a neslazené. Je vhodné se vyhnout obyčejným lupínkům z bílé mouky a cukru i kukuřičným lupínkům, ty se nehodí nejen pro redukční dietu, ale ani pro zdravý životní styl.
Nechte se inspirovat našimi recepty. První dva videorecepty pro vás připravila Tereza Havrdová ze společnosti Veskle.
Granolový koláček |
---|
Suroviny: 3 lžíce granoly, 5 lžic najemno rozdrcených máslových sušenek, 1 lžíce medu, 1-2 lžíce rozpuštěného másla, bílý jogurt, ovoce, tymián |
Postup: V robotu rozmixujte máslové sušenky a spojte je s granolou, medem a rozpuštěným máslem. Vezměte si silikonovou formičku, tu naplňte připravenou směsí, pečte na 150 °C cca 15 minut. Na vychladlý košíček nandejte bílý jogurt, posypte nakrájeným ovocem a čerstvým tymiánem.Přesný postup naleznete v přiloženém videu. |
Hráškové lívance |
---|
Suroviny: 250 g nejlépe čerstvého hrášku, 35 g hladké mouky, 2 vejce, ½ lžičky kypřicího prášku, 1 lžička cukru, petrželka, sůl, pepř, olej na smažení, smetanový sýr, čerstvá posekaná máta |
Postup: Hrášek vložte do vroucí vody na cca 2 minuty. Poté vyndejte a rychle zchlaďte v míse s ledem, aby zůstal krásně zelený. Vaječné bílky dejte do suché odmaštěné mísy a vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. V robotu smíchejte sypké ingredience společně se dvěma žloutky, ¾ hrášku a nasekanou petrželkou. Důkladně rozmixujte, nakonec přisypte zbylou ¼ hrášku.Pánev rozpalte, přidejte olej a smažte lívance z každé strany přibližně 3 minuty. Podávejte se smetanovým sýrem a čerstvou posekanou mátou.Přesný postup naleznete v přiloženém videu. |
Ovesná kaše s mladou pšenicí, lesním ovocem a kokosem |
---|
|
Suroviny: 3 g (1 čajová lžička) Neobotanics Mladá pšenice, 1 hrnek ovesných vloček, 2 hrnky mléka (živočišného či rostlinného), kiwi, hrst čerstvého lesního ovoce, hrst sušeného kokosu, med nebo agávový sirup |
Postup: V kastrůlku ohřejte mléko, přidejte ovesné vločky a nechte nabobtnat. Do teplé kaše (zachovejte teplotu do max. 40 °C) zamíchejte prášek z mladé pšenice. Kaši nalijte do misky, ozdobte ovocem a posypejte kokosem. Můžete také dosladit medem nebo agávovým sirupem. |
Banánové smoothie |
---|
|
Suroviny: 3 g (1 čajová lžička) české chlorely, 3 g (1 čajová lžička) zeleného ječmene bio, 1 banán, 3 dcl rostlinného mléka |
Postup: Do mixéru nakrájejte banán, přidejte mléko a přisypte chlorelu a ječmen. Mixujte, dokud nevznikne hladká konzistence. Tento základní recept pro smoothie můžete nadále obměňovat a vytvářet nekonečně mnoho variací. |
Vícezrnné chlebíčky s pomazánkou z čerstvého sýra s volskými oky |
---|
|
Suroviny: 2 vejce, 50 g sýru feta, 1/2 stroužku česneku, sůl, pepř, olivový olej, 2 plátky vícezrnného chleba, rajče, petrželka |
Postup: Na pánev s kapkou olivového oleje rozklepněte vejce tak, aby se žloutek neroztekl. Smažte, dokud bílek neztuhne, žloutek bude stále trochu tekutý. Dále v misce smíchejte sýr feta se špetkou soli a pepře a přidejte prolisovaný česnek. Vícezrnný chlebíček potřete pomazánkou, poté přidejte volské oko, osolte a opepřete. Podávejte s rajčetem a čerstvou petrželkou. |
Chia pudink s borůvkami a citrónem bez rafinovaného cukru |
---|
|
Suroviny: 1 hrnek borůvek, 1 hrnek kokosového mléka, 1 hrnek řeckého jogurtu, 20 g chia semínek, 1 lžíce citrónové kůry, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžíce medu |
Postup: Nejdříve rozmělněte borůvky, ty smíchejte v míse spolu s ostatními surovinami. Vzniklou směs nalijte do uzavřené nádoby. Nechte přes noc odležet v lednici (ideálně 8 hodin). Hotový pudink nalijte do skleniček, dozdobte borůvkami a přilijte trochu medu. |
Sýrová pomazánka s mrkví, ořechy a ovocem |
---|
|
Suroviny: 2 balení lučiny 100 g, 1 středně velká mrkev, hrst ořechů, hrst sušeného ovoce podle vaší chuti (švestky, fíky, brusinky...), 6 lístků meduňky, 1 polévková lžíce jablečného džusu nebo moštu, 1 jablko na ozdobení |
Postup: Nastrouhejte očištěnou mrkev, najemno nasekejte ořechy, sušené ovoce a meduňku. To vše dejte do větší mísy a zalijte lžící jablečného džusu. Přidejte lučinu a důkladně promíchejte. Pomazánku podávejte s tmavým chlebem, můžete ji dozdobit kousky čerstvého jablka. |
Sýrová pomazánka s řapíkatým celerem a jablky |
---|
|
Suroviny: 1 balení lučiny 200 g, 200 g řapíkatého celeru, 1 jablko, 2 lžíce sezamového semínka, pepř a sůl |
Postup: Řapíkatý celer a jablko nakrájejte na drobné kousky, dejte do mísy a přidejte lučinu. Přisypejte dvě lžíce sezamového semínka, pepř, špetku soli a důkladně promíchejte. Nechte odležet v lednici alespoň hodinu, podávejte s pečivem. |
Kiwi a borůvková granola |
---|
|
Suroviny: 100 g ovesných vloček, 40 g dýňových semínek, 75 g ořechů nahrubo nasekaných (lískové ořechy, para ořechy, vlašské ořechy, mandle, kešu), 2 lžíce lněných semínek, 50 g medu, 1 lžíce kokosového oleje, hrst strouhaného kokosu, hrst sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky), špetka skořice, špetka mořské soli, 2 kiwi, 125 g borůvek, 600 g rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé |
Postup: Všechny suché přísady, s výjimkou sušeného ovoce, smíchejte v misce. V hrnci rozehřejte kokosový olej a med, přimíchejte suché přísady. Mezitím předehřejte troubu na 170 °C. Směs rozprostřete rovnoměrně na plech a pečte asi 20 až 25 minut. Po 10 minutách promíchejte. Několik minut před koncem pečení přidejte na pekáč sušené ovoce. Granolu nechte vychladnout a uložte ji do vzduchotěsné nádoby. Rostlinnou alternativu jogurtu rozdělte do 4 misek, navrch položte plátky kiwi a borůvky, a nakonec posypte připravenou granolou. |
Pikantní ranní tousty |
---|
|
Suroviny: 8 krajíců chleba, 2 zralá avokáda, 5 lžic rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé, 1 lžička nasekané chilli papričky, 3 lžičky citrónové šťávy, sůl, pepř |
Postup: Chleba orestujte dozlatova. Dužinu avokáda rozmačkejte, přidejte rostlinnou alternativu jogurtu, citrónovou šťávu a nasekané chilli podle chuti. Osolte a dochuťte pepřem. Směs namažte na připravené tousty. |