Článek
Vedle dostatečného pohybu je důležitou součástí úspěšného hubnutí (případně udržení stávající váhy) i správné stravování. V tomto ohledu je základním pravidlem naučit se snídat. Odborníci k tomu dodávají – snídat správně.
Základní body, které by měla ideální a zdraví prospěšná snídaně splňovat, přinesl server Health.
Načasování hraje roli
Jak již mnohé studie doložily, bohatá snídaně správně nastartuje metabolismus. Je však prospěšná i díky průběžnému dodávání energie a živin tělu, čímž bude později během dne méně hrozit, že se v „záchvatu“ hladu přejíte.
Aby byl přínos pro tělo co největší, doporučují odborníci snídat co nejdříve po probuzení – maximálně pak do jedné hodiny. Oběd by pak měl následovat zhruba 4,5 hodiny po snídani.
Správné složení
Aby byla snídaně vydatná a prospěšná, je dobré ji doplnit o správné potraviny, jiným se naopak zcela vyhnout. Vhodné jsou ty bohaté na vlákninu, např. jogurt s müsli a ovocem, vaječná omeleta, vločky, celozrnné pečivo, cereálie s mlékem atd., naopak vyhnout bychom se měli nadměrnému přísunu cukru a sladkého pečiva.
Pozor na porce
Vydatná snídaně je potřebná, aby nás zasytila, ale ani v tomto případě se nemá nic přehánět. Je tedy vhodné regulovat i množství.
U pečiva se doporučuje jeden kousek, u vloček či cereálií menší miska, ovoce jeden kus, ovocný džus menší sklenice, mléko a jogurt jedno menší balení nebo sklenička.
Počet kalorií
Je také vhodné hlídat si počet kalorií, které tělu díky snídani dodáváme. Zatímco s ovesnými vločkami nebo ovocným jogurtem a nějakým přidaným ovocem a pitím dodáme tělu něco kolem 300 kalorií, míchaná vajíčka se slaninou nebo omeleta s toustem se bez problému mohou vyšplhat na 500–600 kalorií.