Hlavní obsah

Žampiony na čtyři způsoby

Právo, Vendula Presserová

Dají se připravit na spoustu způsobů a nikdy nezklamou. O tom vás dnes přesvědčí executive chef Hotelů Akademie Petr Svoreň. Žampionové pochoutky přichystal spolu s týmem kuchyně choceradského hotelu Naháč.

Foto: Profimedia.cz

Žampiony nikdy nezklamou.

Článek

Krémová žampionová polévka

INGREDIENCE

  • 500 g žampionů
  • 150 g cibule
  • 400 g brambor
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 30 g másla
  • 200 ml smetany
  • 100 ml zakysané smetany
  • bylinky
  • sůl a pepř dle chuti
Foto: František Petrák, Právo

POSTUP:

  • V hrnci orestujte na másle cibuli dorůžova, přidejte nakrájené žampiony a bylinky.
  • Plátek žampionu a lžičku smetany na každou porci si odložte na ozdobu.
  • Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory.
  • Vše zalijte vývarem a vařte 20 minut.
  • Přilijte smetanu, provařte a rozmixujte ponorným mixérem.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Zakysanou smetanu metličkou prošlehejte s troškou sladké smetany.
  • Při expedici polévku dekorujte obláčkem zakysané smetany a restovaným žampionem.
  • Zakysaná smetana dodá polévce příjemnou svěží chuť.

Žampionové ragú, pošírované vejce

INGREDIENCE

  • 1 kg žampionů
  • 100 ml smetany
  • 100 g másla
  • půlka citronu
  • 200 g cibule
  • 4 vejce
  • svazek čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce octa
Foto: František Petrák, Právo

POSTUP:

  • Ve větší pánvi na rozehřátém másle orestujte dorůžova cibuli nakrájenou na měsíčky, přidejte žampiony nakrájené na větší kusy a ještě chviličku restujte.
  • Přilijte smetanu a vše společně provařte.
  • Vařením směs zhoustne, dochuťte ji solí, pepřem, nasekaným koprem a citronem.
  • Připravte pošírované vejce: Vodu v hrnci zahřejte těsně pod bod varu.
  • Přidejte dvě lžíce octa.
  • Vejce rozklepněte do misky, každé zvlášť.
  • Když se na dně hrnce s vodou začnou tvořit bublinky, je ten pravý čas lžící roztočit vodu, aby se utvořil vír.
  • Do tohoto víru opatrně vlijete vejce.
  • Každé vajíčko vařte čtyři až pět minut.
  • Pak je děrovanou naběračkou vyndejte a opatrně položte na talíř s připraveným žampionovým ragú.

Vegetariánský burger s portobello žampionem

INGREDIENCE

  • 4 velké portobello žampiony
  • 70 g másla
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky dle chuti
  • 2 rajčata
  • 150 g čedaru
  • 150 g cibule
  • 150 g rukoly
  • 70 g majonézy
  • 50 g dijonské hořčice
  • 4 hamburgerové bulky
Foto: František Petrák, Právo

POSTUP:

  • Na másle orestujte cibuli do světle hnědé barvy.
  • Celé klobouky žampionů opečte na másle z obou stran, nejdříve lupeny dolů.
  • Při opékání druhé strany položte na opečenou stranu sýr a nechte ho lehce roztéct.
  • Kolečka rajčat orestujte také na másle z obou stran.
  • Vše postupně solte a pepřete dle chuti.
  • Bulky také opečte.
  • Majonézu smíchejte s hořčicí.
  • Teď vás čeká už jen kompletování: na spodní bulku naneste majonézu, přidejte rukolu, rajče, žampion se sýrem a restovanou cibulku a přiklopte vrchní části bulky potřenou dresinkem.

Listové saláty s žampiony

INGREDIENCE

  • 400 g žampionů
  • 800 g směsi listových salátů
  • 100 g zakysané smetany
  • 200 g baby rajčat
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 citrony
  • 30 g medu
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl
Foto: František Petrák, Právo

POSTUP:

  • Saláty pečlivě vyperte a šetrně osušte (nejlépe v odstředivce na salát).
  • Natrhejte je na velikost sousta.
  • Žampiony a rajčata orestujte na olivovém oleji, posolte a opepřete.
  • Na sucho opražte oříšky.
  • Z citronu, medu a olivového oleje vyšlehejte zálivku (emulzi).
  • Zakysanou smetanu také spojte s olivovým olejem a jemně osolte.
  • V míse opatrně promíchejte salát a zálivku.
  • Na talíř rozložte dochucený salát, na něj položte lžičkou pár obláčků zakysané smetany.
  • Pak na salát rozložte žampiony a rajčata a vše nakonec posypte oříšky.
Související témata:

Související články

Laskominy, které potěší zejména děti

Jednou za čas při zvláštní příležitosti nějaká ta sladkost neuškodí. Tak proč ji dětem nedopřát? Navíc naše recepty zaručeně potěší i dospělé.

Veganské dobroty plné zdraví

Veganská kuchyně se šíří velikou rychlostí. Výživoví odborníci doporučují zařazovat bezmasé dny do téměř každého jídelníčku. V západních zemích je běžné, že...

Letní menu na grilu

Šéfkuchař pražské restaurace Nola Lukáš Drápela vám ukáže, jak na grilu připravit celé letní menu. Chutně, netradičně, dokonce i s dezertem.

Výběr článků

Načítám