Článek
Krémová žampionová polévka
INGREDIENCE
- 500 g žampionů
- 150 g cibule
- 400 g brambor
- 600 ml zeleninového vývaru
- 30 g másla
- 200 ml smetany
- 100 ml zakysané smetany
- bylinky
- sůl a pepř dle chuti
POSTUP:
- V hrnci orestujte na másle cibuli dorůžova, přidejte nakrájené žampiony a bylinky.
- Plátek žampionu a lžičku smetany na každou porci si odložte na ozdobu.
- Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory.
- Vše zalijte vývarem a vařte 20 minut.
- Přilijte smetanu, provařte a rozmixujte ponorným mixérem.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Zakysanou smetanu metličkou prošlehejte s troškou sladké smetany.
- Při expedici polévku dekorujte obláčkem zakysané smetany a restovaným žampionem.
- Zakysaná smetana dodá polévce příjemnou svěží chuť.
Žampionové ragú, pošírované vejce
INGREDIENCE
- 1 kg žampionů
- 100 ml smetany
- 100 g másla
- půlka citronu
- 200 g cibule
- 4 vejce
- svazek čerstvého kopru
- sůl
- pepř
- 2 lžíce octa
POSTUP:
- Ve větší pánvi na rozehřátém másle orestujte dorůžova cibuli nakrájenou na měsíčky, přidejte žampiony nakrájené na větší kusy a ještě chviličku restujte.
- Přilijte smetanu a vše společně provařte.
- Vařením směs zhoustne, dochuťte ji solí, pepřem, nasekaným koprem a citronem.
- Připravte pošírované vejce: Vodu v hrnci zahřejte těsně pod bod varu.
- Přidejte dvě lžíce octa.
- Vejce rozklepněte do misky, každé zvlášť.
- Když se na dně hrnce s vodou začnou tvořit bublinky, je ten pravý čas lžící roztočit vodu, aby se utvořil vír.
- Do tohoto víru opatrně vlijete vejce.
- Každé vajíčko vařte čtyři až pět minut.
- Pak je děrovanou naběračkou vyndejte a opatrně položte na talíř s připraveným žampionovým ragú.
Vegetariánský burger s portobello žampionem
INGREDIENCE
- 4 velké portobello žampiony
- 70 g másla
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky dle chuti
- 2 rajčata
- 150 g čedaru
- 150 g cibule
- 150 g rukoly
- 70 g majonézy
- 50 g dijonské hořčice
- 4 hamburgerové bulky
POSTUP:
- Na másle orestujte cibuli do světle hnědé barvy.
- Celé klobouky žampionů opečte na másle z obou stran, nejdříve lupeny dolů.
- Při opékání druhé strany položte na opečenou stranu sýr a nechte ho lehce roztéct.
- Kolečka rajčat orestujte také na másle z obou stran.
- Vše postupně solte a pepřete dle chuti.
- Bulky také opečte.
- Majonézu smíchejte s hořčicí.
- Teď vás čeká už jen kompletování: na spodní bulku naneste majonézu, přidejte rukolu, rajče, žampion se sýrem a restovanou cibulku a přiklopte vrchní části bulky potřenou dresinkem.
Listové saláty s žampiony
INGREDIENCE
- 400 g žampionů
- 800 g směsi listových salátů
- 100 g zakysané smetany
- 200 g baby rajčat
- 50 g vlašských ořechů
- 2 citrony
- 30 g medu
- 200 ml olivového oleje
- sůl
POSTUP:
- Saláty pečlivě vyperte a šetrně osušte (nejlépe v odstředivce na salát).
- Natrhejte je na velikost sousta.
- Žampiony a rajčata orestujte na olivovém oleji, posolte a opepřete.
- Na sucho opražte oříšky.
- Z citronu, medu a olivového oleje vyšlehejte zálivku (emulzi).
- Zakysanou smetanu také spojte s olivovým olejem a jemně osolte.
- V míse opatrně promíchejte salát a zálivku.
- Na talíř rozložte dochucený salát, na něj položte lžičkou pár obláčků zakysané smetany.
- Pak na salát rozložte žampiony a rajčata a vše nakonec posypte oříšky.