Článek
Běžná denní spotřeba selenu se pohybuje okolo 25–100 mikrogramů, nicméně v krátkodobých léčebných dávkách je možné ho užívat i ve vyšším množství, tj. 400–600 mikrogramů denně. Odborníci jej pak doporučují užívat společně s vitamínem E, jelikož dohromady fungují lépe.
Nedostatek selenu sice nevyvolává u dospělého jedince žádné život ohrožující stavy, ale zvyšuje riziko zánětlivých nebo imunitních onemocnění, včetně závažných srdečních a onkologických onemocnění. Vážný problém může nastat také u ještě nenarozeného plodu, jemuž hrozí nejrůznější vrozené poruchy.
Na to, že nám chybí selen, nás nejčastěji upozorní únava, svalová slabost a podrážděnost.
Pozor si lidé musí dát i na předávkování selenem. Denní dávky by nikdy neměly přesáhnout 900 mikrogramů, pak se totiž selen stává pro tělo silně toxický.
Nadměrné užívání se může projevit poruchami trávení, nevolností přecházející ve zvracení, vypadáváním vlasů, depresemi či nervozitou.
Přírodní zdroje selenu
Významným zdrojem selenu jsou např. para ořechy, mořské plody, vnitřnosti, drůbeží maso, kvalitní celozrnné pečivo, vejce, ovesné vločky, brokolice, fazole nebo divoká rýže.
Pokud je vaše strava na selen chudá nebo se nacházíte v životní fázi, kdy potřebujete jeho zvýšený příjem, je vhodné poradit se se svým lékařem nebo lékárníkem, který by vám měl pomoci vybrat vhodný doplněk stravy.
Mezi nejdůležitější účinky užívání selenu patří: |
---|
Přispívá k normální spermatogenezi |
Udržuje normální stav vlasů a nehtů |
Pomáhá ke správné funkci imunitního systému |
Přispívá ke správné činnosti štítné žlázy |
Chrání buňky před oxidativním stresem |