Článek
24hodinový
INGREDIENCE
1. den kvásek biga
- 350 ml vody
- 750 g hl. mouky Pernerky
- 20 g droždí
2. den
- 250 g vody
- 150 g hl. mouky Pernerky
- 12 g soli
- 20 g medu nebo sladu
POSTUP:
- První den je třeba uhníst kvásek biga, a to jako hodně tuhé těsto. Nechte dobře přikryté nejlépe kuchyňskou fólií a v pokojové teplotě ideálně 16–18 hodin.
- Druhý den vykynutý kvásek nůžkami rozstříhejte na menší kousky a přidejte zbývající ingredience. Pomalu začněte hníst, dokud se všechny přísady nespojí. V hnětení pokračujte, dokud nedosáhnete řidšího, ale nelepivého těsta. Přendejte ho na kuchyňskou desku a nechte 20 minut odpočívat.
- Poté těsto „přeložte“ – maličko ho povytáhněte z každé světové strany a složte zpět přes prostředek těsta na opačnou stranu. Tento postup opakujte dvakrát až třikrát každých dvacet minut. Těsto změní konzistenci a zhoustne.
- Nakonec jej posypejte moukou a vytvarujte do tvaru ošatky, ve které bude kynout.
- Během kynutí předehřejte troubu na 240 °C, vykynutý chléb vyklopte na plech a ihned vložte do horké trouby, na jejíž dno vlijte 100 ml vroucí vody. Ihned uzavřete a snižte teplotu na 220 °C. Pečte asi 30 minut.
- Hotový chléb má tmavě zlatou barvu a zvoní při poklepu na spodní část. Podávejte jen tak s máslem či suše toustovaný.
Pohankovo-rýžový
INGREDIENCE
- 250 g pohankové mouky
- 125 g rýžové mouky
- 125 g pohankových či jáhlových vloček
- 10 g jedlé sody
- 600 g podmáslí
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 100 g sušených meruněk
- 100 g sušených švestek
- 20 g medu
POSTUP:
- V podmáslí rozmíchejte med, sůl a kmín.
- Přidejte sušené ovoce a vmíchejte i směs mouk, vloček a jedlé sody.
- Na pomoučněném vále vytvarujte šišku a dejte na plech vyložený papírem.
- Udělejte na ní jeden podlouhlý řez a nechte v pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
- Poté pečte v rozehřáté troubě při 200 stupních asi 30 minut.
Semínkový
INGREDIENCE
- 500 g špaldové celozrnné mouky
- 160 g špaldové hladké mouky
- 450 ml vody
- 30 g droždí
- 15 g soli
- 200 g směsi semínek (mák, slunečnice, dýně, sezam, len namočte přes noc ve 100 ml vody)
- 100 g směsi ořechů (pistácie, mandle, vlašské)
POSTUP:
- Do vody dejte špetku droždí a hladkou mouku; rozmíchejte a nechte v pokojové teplotě přikryté asi 10–12 hodin.
- Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké nelepivé těsto.
- Ihned zformujte na pomoučeném vále do bochníku a nechte na plechu s papírem kynout.
- Po zdvojnásobení objemu vložte těsto do trouby rozpálené na 240 °C, na dno nalejte půl hrnku vařící vody a teplotu stáhněte na 200 °C.
- Pečte asi 30–35 minut.
- Nechte vychladnout na mřížce.
Žitný 33%
INGREDIENCE
- 170 g žitné mouky
- 170 g celozrnné špaldové mouky
- 170 g špaldové hladké mouky
- 400 ml vody
- 10 g droždí
- 5 g soli
- 1 lžíce kmínu plus další na posypání
POSTUP:
- Všechny ingredience najednou smíchejte a vypracujte v hladké nelepivé těsto.
- Chlebíčkovou formu vymažte olejem a těsto do ní rovnoměrně napěchujte.
- Potřete vodou a posypte kmínem.
- Nechte vykynout skoro na trojnásobek objemu.
- Pečte v troubě při 210 °C asi 30 minut.
- Ještě horký chléb vyjměte z formy a nechte na mřížce vychladnout.
Sýrový rohlík
INGREDIENCE
- 400 g špaldové hladké mouky
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 270 ml vody
- 20 g droždí
- 10 g soli
- 100 g hrubě strouhaného čedaru
POSTUP:
- Droždí rozmíchejte s celozrnnou moukou a vodou na řídké těsto a nechte krátce vykynout.
- Přidejte všechny zbylé ingredience kromě čedaru a vymíchejte v hladké těsto.
- Přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
- Rozdělte na dílky po 100 g a vyválejte z každého na pomoučeném vále tenkou placku, kterou stočte do dlouhé „rolády“, přemístěte na plech a nechte dobře nakynout.
- Potřete vodou a hustě posypte čedarem.
- Pečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 12–15 minut.
Housky se sádlem
INGREDIENCE
- 500 g špaldové hladké mouky
- 260 ml vody
- 70 g sádla
- 12 g soli
- 20 g droždí
- semínka sezamu na posypání
POSTUP:
- Droždí rozmíchejte s částí mouky a s vodou na řídké těsto a nechte krátce vykynout.
- Přidejte zbylé ingredience a vymíchejte v hladké těsto.
- Přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
- Rozdělte na dílky po 80 g a vyválejte z každého na pomoučeném vále dlouhý váleček, který smotejte do tvaru housky; můžete jej také rozdělit na tři díly a smotat je jako klasický cop.
- Nechte na plechu s papírem nakynout. Potřete vodou a posypte sezamem.
- Pečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 12–15 minut.
Žitné dalamánky
INGREDIENCE
- 500 g podmáslí
- 100 g vařených a oloupaných brambor
- 500 g žitné mouky
- 20 g droždí
- 10 g mořské soli
- 1/2 lžičky majoránky
- Maldonská /lávová/ sůl a kmín na posypání
POSTUP:
- Všechny ingredience smíchejte v tuhé těsto.
- Bude se mírně lepit; je to klasická vlastnost těst ze žitné mouky.
- Nepanikařte, a hlavně nepřisypávejte další mouku.
- Přikryté nechte na teplém místě dobře vykynout, poté rozvažte na dílky o 80 g.
- Ty na pomoučněném vále vytvarujte do podlouhlých šišek, dejte na plech s pečicím papírem a nechte vykynout.
- Troubu vyhřejte na 200 °C.
- Dalamánky potřete vodou a posypejte kmínem a hrubou solí.
- Plech vložte do trouby a na její dno nalejte asi půl deci vařící vody.
- Dvířka ihned zavřete.
- Pečte zprudka asi 7-8 minut.
Francouzské bagety
INGREDIENCE
1. den (kvásek)
- 30 ml vody
- 50 g hl. špaldové mouky
- špetka droždí
2. den
- kvásek z prvního dne
- 180 ml vody
- 300 g hl. špaldové mouky
- 3 g soli
- 6 g droždí
POSTUP:
- První den smíchejte všechny ingredience a v pokojové teplotě je nechte zakryté odpočívat; ideálně 16–18 hodin.
- Druhý den přidejte zbývající ingredience a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Nechte vykynout a rozdělte na dva díly, ze kterých vypracujte bochánky.
- Ty vyválejte do tvaru dlouhých baget a nechte dobře nakynout.
- Vložte do trouby vyhřáté na 240 °C spolu s půl hrnkem vařící vody.
- Ihned dvířka zavřete a teplotu snižte na 200 °C.
- Pečte asi 10–12 minut.
- Po vyndání z trouby se snažte počkat, dokud nevychladnou.
- Jsou skvělé se slaným máslem či olivovým olejem.
Může se vám hodit na Zboží.cz: