Článek
Kromě nádobí budete na výrobu sýra potřebovat pár dalších pomocníků. „Můžete si zakoupit sadu na výrobu sýra nebo vám postačí kelímek od jogurtu, je lepší širší a nižší,“ radí Břicháčková.
Kelímek je na dně potřeba proděravět, aby z něj mohla později odtékat přebytečná tekutina.
Podívejte se, jak vznikají pravé špekáčky
Zapotřebí je také menší plátýnko, které seženete v obchodě a zavařovací sklenice naplněná vodou, která bude sloužit jako těžítko.
INGREDIENCE (150-200 g sýra)
- 1 litr plnotučného mléka
- syřidlo: 40 ml šťávy z citronu nebo 25 ml octa
- špetka soli
K dochucení
- bazalka, petržel
- sušená rajčata
- olivy černé či zelené
- kuličky zeleného pepře
- ořechy
- pro sladkou variantu – jahody, třešně, broskve, mandarinky či cokoli dle chuti
POSTUP:
- Jako první zahřejeme litr mléka na 92 °C. Teplotu je potřeba hlídat, proto je nezbytné použití kuchyňského teploměru.
- Než se mléko zahřeje, bylinky nasekáme na hrubo. „Bylinky můžete použít jakékoliv, já mám ráda bazalku a hladkolistou petržel,” dodává autorka.
- Poté, co je mléko ohřáté, nalijeme do něj 40 ml citronové šťávy, směs zamícháme a půl hodiny necháme odpočívat. Tak dojde ke sražení mléka a vznikne sýrovina.
- Po třiceti minutách dojde k oddělení syrovátky od sýřeniny, kterou slijeme přes cedník a necháme odkapávat asi 10 minut.
- Vzniklou sýřeninu ochutíme solí a přidáme nasekané bylinky. „Sýřeninu si můžete ochutit dle libosti, lze použít i česnek nebo sušená rajčata,” říká Břicháčková.
- Následně vložíme plátýnko do proděravěného kelímku a sýřeninu do něj napěchujeme. Autorka radí sýřeninu přitlačovat, aby odtekla přebytečná voda a sýr byl tak kompaktnější.
- Plátýnko lehce přehneme a s pomocí zatěžkávací sklenice sýřeninu stlačíme. Takto zatěžkaný sýr necháme ještě hodinu v pokojové teplotě, poté ho dáme chladit do lednice.
- V lednici sýr necháme alespoň 3 hodiny, nejlépe ale čtyřiadvacet hodin, bude pak uleželejší.
- Až bude sýr dostatečně vychlazený, plátýnko rozbalíme a sýr z kelímku vytáhneme.
TIP: Pro výrobu sýra můžete použít také ocet. Bude pak kompaktnější. Pokud použijete citronovou šťávu, sýr bude naopak vláčnější a jemnější.
Sýr je lehký a svěží, proto se skvěle hodí do salátů, připravovat se dá celoročně. Jeho výroba může být zábavnou aktivitou jak pro dospělé, tak pro děti.