Článek
Nemoc se u nich projevuje různě. Často průjmy nebo tím, že člověku bývá zle a cítí se unavený. Také někdy hubne, případně se na jeho kůži objeví puchýřkovitá vyrážka. Narušená činnost střev může vyvolat i nesnášenlivost na mléčný cukr, tedy laktózu.
U někoho se neobjeví žádné viditelné potíže. Lékaři u něj zjistí „jen“ častý problém celiaků - nedostatek důležitých živin (třeba vápníku nebo železa), ke kterému dochází proto, že se v trávicím traktu nevstřebávají tak, jak mají.
Zoufalý pocit, že je snad ve všem
Za všechno může zmíněný lepek. Tuto bílkovinu obsahují pšenice, žito, ječmen, oves a výrobky z nich. U lidí s touto vrozenou dispozicí vyvolává zánět střevní sliznice. A následně poruchu vstřebávání. Pokud však postižený člověk důsledně vyloučí z jídelníčku tyto obiloviny a výrobky z nich, může žít téměř normální život.
Vypadá to jednoduše, jenže není. „Ze začátku máte pocit, že lepek je snad ve všem,“ říká Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu. Je nejen v pekařských výrobcích, jako jsou chléb, pečivo, zákusky, knedlíky nebo těstoviny, ale i v hotových jídlech zahuštěných moukou. Můžete ho ovšem objevit také tam, kde byste ho nečekali. Třeba v uzeninách, některých zmrzlinách, cukrovinkách, instantních polévkách, kečupech a v dlouhém sortimentu dalších potravin, u kterých producent použil třeba trochu běžného škrobu z uvedených obilnin.
Chleba za 90 korun
Rodiče, kteří jedou se svými dětmi postiženými celiakií na dovolenou, míří obvykle do apartmánů. A vezou s sebou spoustu jídla i potravin bez lepku. Většina z nich nechce riskovat potíže, které mohou snadno vzniknout tím, že v restauraci nebo hotelu udělají něco jinak, než by měli.
Rovněž se nemohou spolehnout na to, že v místech, kam jedou, seženou potraviny bez lepku. A tuto zkušenost udělají bohužel často. Někdo s sebou veze i pec na pečení chleba nebo pečiva.
Pokud jsou na dovolené v ČR, nakoupí si dostatek zmíněných potravin v prodejnách zdravé výživy, ve specializovaných obchodech, v lékárnách a nyní už i ve zvláštních koutcích některých obchodních řetězců (Globus, Tesco aj.). Velkým problémem bývá ale cena těchto výrobků. Třeba za 400 g chleba snadno zaplatí i 90 Kč. Odborníci odhadují, že díky tomu vydají měsíčně zhruba o 3000 korun více na osobu než zdraví lidé.
Výlet, který připomíná bojové manévry
Pořádné manévry představuje pro matky dětí s celiakií školní výlet, škola v přírodě nebo letní tábor jejich potomků. Obvykle konzultují s kuchyní jídelníček a posílají tam balík bezlepkových potravin (mouku, chleby, těstoviny, sušenky apod.). Ale třeba také knedlík, který kuchař uloží do lednice.
Lidé jako Jitka Dlabalová zasílají zároveň s nimi manuál, který jejich organizace vypracovala. Vysvětluje, jakým způsobem je potřeba připravovat pro děti jídla a proč se to musí udělat právě takhle.
Výjimkou, kdy si maminky nemusejí dělat starosti, jsou tábory organizované přímo pro celiaky.
Často stačí neopláchnout naběračku
Když rodiče s dětmi, které trápí celiakie, vyrazí do přírody, vezou obvykle jídlo s sebou. Ne že by jim ve většině restaurací nechtěli vyjít vstříc, ale ne všude vědí, jak příprava takového jídla vypadá. Někdy stačí, když pořádně neopláchnou naběračku, kterou nabírali normální polévku, a zamíchají s ní polévku bez lepku. Nebo na prkénku, na kterém krájeli běžný chleba, nakrájí ten pro celiaky. Anebo zapomenou důkladně omýt nůž.
Z těchto důvodů mohou mít pak nemocní problémy i s jídly, která by jim jinak vadit neměla. Protože třeba maso, rýže, kukuřice, sója nebo brambory lepek neobsahují.
Ideální by bylo, kdyby restaurace, které vedle běžného menu nabízejí i bezlepková jídla, měly pro přípravu těchto jídel zvlášť vyhrazené nádobí, náčiní a pracovní plochu. Ale to je hudba budoucnosti. Kdoví jak vzdálené.
V každém případě celiaci vítají, že začíná přibývat restaurací, které se k nim chovají vstřícně a zároveň s běžným menu nabízejí také jídla bez lepku. Je ale otázka, jestli budou vždycky dodržovat to, co mají.
V Praze se dokonce objevila restaurace, která svým hostům nabízí pouze bezlepková jídla, včetně zákusků a sladkostí pro děti nebo piva pro dospělé. Jak bude úspěšná, to ukážou nejbližší měsíce.