Článek
Stárnutí provázejí změny, a to nejen v našem vzhledu, ale také například v horším vstřebávání vitaminů a minerálů. Tělo si jich také samo vyrobí mnohem méně než v mládí. O to důležitější je hledět na složení stravy a v případě jejich nedostatku sáhnout po doplňcích stravy. Vždy samozřejmě po konzultaci s lékařem, protože i nadmíra těchto nutričně potřebných látek může škodit.
Podívejte se s námi, jaké vitaminy, minerály a další nutriční látky jsou po padesátce nejpotřebnější.
1. Vápník
Vápník je důležitou součástí kostí, tvoří 30-35 % jejich hmoty. Se stárnutím se ale začne zhoršovat hustota kostí a lidem pak mohou hrozit mnohem více zlomeniny a následně i osteoporóza, a to zejména u žen v menopauze.
Přijímat po padesátce dostatek vápníku má tak skutečně smysl. Tento minerál totiž sehrává nejen důležitou roli ve skladbě kostí, ale také při správném fungování svalů, nervů, a dokonce i krevních cév.
Odborníci proto doporučují zařadit do jídelníčku mléčné výrobky, konzervované ryby, zelenou listovou zeleninu a obiloviny. Pokud totiž tělo stravou nezíská jeho dostatečné množství, extrahuje si ho právě z kostí.
Ideální denní příjem vápníku
- 1200 mg denně u žen nad 51 let
- 1000 mg denně u mužů ve věku 51 až 70 let
- 1200 mg denně u mužů nad 71 let
Nicméně před doplňováním vápníku pomocí doplňků stravy je vždy dobré si nechat změřit jeho hladinu v těle. Jde o to, že příliš mnoho vápníku v krvi může mít i opačný efekt, tedy oslabovat kosti a také podpořit tvorbu ledvinových kamenů a narušit fungování srdce a mozku.
Potenciální nevýhoda rostlinné stravy
2. Vitamin B12
Jedná se o vitamin, který je nezbytný pro správnou funkci mozku a nervového systému, podporuje tvorbu myelinu, látky, která obaluje nervy a umožňuje přenos elektrických signálů. Kromě toho je důležitý při tvorbě deoxyribonukleové kyseliny (DNA), jež je obsažená úplně ve všech buňkách v těle.
Doporučený denní příjem: 2,4 mcg.
Ve stravě ho naleznete např. v rybách, hovězím mase, v drůbežím, ve vejcích, mléce a např. škeblích.
Pro starší jedince, kteří jsou vegetariáni, vegani, celiaci či trpí Crohnovou chorobou, může být získání dostatečného množství vitaminu B12 stravou složité, i proto by se měli zaměřit i na doplňky stravy.
Nedostatečný příjem B12 může stát za:
- Anémií
- Srdečními problémy
- Neurologickým poškozením nebo neuropatií
- Zvyšuje riziko rozvoje demence
Kolik vitaminu B12 potřebujeme a nejlepší způsob, jak ho doplnit
3. Vitamin D
Vitamin D také hraje klíčovou roli v lidském zdraví. Je nezbytný pro vstřebávání vápníku a posílení kostí a svalů. Při vystavení slunečnímu záření si jej tělo vytváří samo, nicméně s přibývajícím věkem tato schopnost klesá.
Nízká hladina vitaminu D může poměrně významně ovlivnit i fyzickou a duševní pohodu. Podle studie zveřejněné v Journal of Aging and Gerontology jsou nízké hladiny vitaminu D v těle spojeny s poklesem kognitivních funkcí, depresí, osteoporózou, kardiovaskulárními chorobami, vysokým krevním tlakem, cukrovkou a rakovinou.
Odborníci proto doporučují zejména v podzimním a zimním čase sáhnout po doplňcích stravy s tímto vitaminem. Mějte však na paměti, že se jedná o vitamin rozpustný v tucích, proto se lépe vstřebává, když je užíván s potravinami, které obsahují tuk.
Doporučený denní příjem vitaminu D:
- 15 mcg pro dospělé ve věku od 19 do 70 let
- 20 mcg nad 71 let
Vitamín D jako prevence cukrovky i předčasné menopauzy
4. Hořčík
Hořčík je nezbytný pro produkci energie, vývoj struktury kostí a svalovou kontrakci. Pomáhá také udržovat stabilní krevní cukr a krevní tlak.
Podle studie publikované v roce 2021 v odborném magazínu Nutrients jsou s deficitem hořčíku spjata kardiovaskulární onemocnění, vysoký krevní tlak, mrtvice a Alzheimerova choroba.
Hořčík je obsažen v ořeších, semenech a zelené listové zelenině. U starších lidí je často zapotřebí sáhnout i po doplňcích stravy.
Doporučený denní příjem hořčíku:
- 420 mg u mužů a 320 mg u žen.
Hořčík pod drobnohledem aneb Proč ho potřebujeme
5. Omega-3
Podle italské studie omega-3 mastné kyseliny mohou významně snížit riziko smrti u starších jedinců. Zároveň mohou zabránit ztrátě sluchu a minimalizovat riziko onemocnění makulární degenerací.
Doporučený denní příjem omega-3: 1,6 g u mužů a 1,1 g u žen
Nalezneme jej zejména v lososu, tuňákovi, sledi a sardinkách, ale také v ořeších, semínkách a rostlinných olejích (v řepkovém a sójovém).
Rybí tuk jako přirozený zdroj omega mastných kyselin
Cvičení ovlivňuje téměř každou buňku v těle, nejde jen o hubnutí
Může se vám hodit na Zboží.cz: Vitamíny a minerály, Vápník, Vitamín B12, Vitamín D, Hořčík