Hlavní obsah

Vitamin D snižuje riziko onemocnění chorobami srdce

Warwick

Umírněné pravidelné slunění a třeba také konzumace rybího tuku mohou být zvláště u osob středního a vyššího věku velmi důležité pro zachování dobrého zdraví. Osoby mající v těle dostatek vitaminu D totiž trpí méně chorobami srdce a diabetem a stíhá je tak méně často infarkt a mrtvice.

Foto: Profimedia.cz

Rybí tuk prospívá lidskému zdraví

Článek

Podle lékařů z britské Warwick University je u osob s vysokou hladinou vitaminu D v krvi sníženo riziko rozvoje chorob oběhové soustavy o 43 procent. Odborníci z Warwicku se přitom opírají o data z 28 různých studií, v jejichž rámci bylo vyšetřeno téměř sto tisíc osob.

Vitamin D je přitom obsažen v celém spektru potravin včetně tučných ryb, tedy lososovi, tuňákovi a makrele. Významným zdrojem vitaminu je ale lidská kůže, kde vitamin vzniká fotochemickou reakcí po vystavení kůže paprskům UV záření.

Související témata:

Související články

I pasivní kuřáci mohou zabíjet

Na životě neohrožují pasivní kuřáci jen sebe tím, že se vystavují kouři v hospodách a všude jinde v přítomnosti aktivní kuřáků, ale mohou být sami nositeli...

Výběr článků

Načítám