Článek
Z průzkumu jasně vyplynulo, že 25 % lidí ze stravy přijímá výrazně méně vápníku, než je doporučováno, a 10 procent pouze polovinu doporučené dávky (565 miligramů). U vitamínu D je situace ještě o mnoho horší. Více než tři čtvrtiny lidí ho snědí během dne méně, než je poloviční doporučené množství, a deset procent dokonce méně než jednu desetinu až dvacetinu doporučené denní dávky.
„Jedná se o alarmující situaci, neboť dostatečný příjem vápníku a vitamínu D je nezbytně nutný pro zdravou tvorbu a vývoj kostí i prevenci osteoporózy, která je považována za tichou epidemii 21. století,” vysvětluje Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF UK a FN v Motole.
„Bohužel stále mnoho lidí se spoléhá na to, že vitamín D přijme i v zimních měsících ze slunečních paprsků, ale realita je jiná. I za velmi slunných dní není tělo od října do března schopno vitamín D ze slunečních paprsků načerpat, jelikož na zem dopadají paprsky ve špatném úhlu. Člověk je tak odkázán na příjem vitamínu D ze stravy, což je velký problém,” dodává Čepová.
Doporučené denní dávky vápníku |
---|
1–3 roky 600 mg |
4–6 let 700 mg |
7–9 let 900 mg |
10–12 let 1100 mg |
13–18 let 1200 mg |
Dospělí 1000 mg |
Těhotné a kojící ženy 1500 mg |
Ženy po menopauze a muži starší 50 let 1500 mg |
Doporučené denní dávky vitamínu D |
Děti a dospělá populace 5–10 µg |
Těhotné a kojící ženy 20 µg |
Zdroje vápníku a vitamínu D
Zdrojem vápníku je v potravě především mléko a mléčné výrobky, ze kterých člověk získá v průměru 56 procent denní potřeby (100 g bílého jogurtu obsahuje 140 mg vápníku). Mléčné výrobky jsou významné i proto, že využitelnost vápníku je zde 30 procent na rozdíl od např. rostlinných zdrojů, kde je využitelnost 5–10 procent.
Dále je vápník obsažen v rybách (například v sardinkách), zelenině (kapustě, brokolici, pórku, špenátu), v máku, v pšeničných otrubách, oříšcích (mandlích, arašídech, pistáciích), ve slunečnicových semínkách, v luštěninách (hrachu, fazolích, čočce, sóji, cizrně), neloupané rýži, tofu a ovoci (citrónech, ostružinách, sušených fících a rozinkách).
Pro vstřebávání vápníku z trávicího traktu je nezbytný vitamín D, jehož doporučený denní příjem je 10 µg. Pokud ho je méně, výrazně se snižuje vstřebávání vápníku ze střeva.
K hlavním zdrojům vitamínu D z potravy patří především rybí tuk, játra, žloutek a obohacené složky potravy (například jej někteří výrobci přidávají do jogurtů a jogurtových mlék).
Osteoporóza |
---|
Systémové metabolické onemocnění kostry s poruchou mechanické odolnosti kosti a v důsledku toho zvýšeným rizikem zlomenin. Projevuje se bolestmi zad, snadnou lomivostí kostí i při běžné činnosti či nepatrném pádu, zmenšením tělesné výšky, zmenšenou pohyblivostí. Záludnost nemoci spočívá v jejím bezpříznakovém počátku.Příčinou osteoporózy mohou být genetické faktory, nevyvážená strava, nedostatek vápníku a vitamínu D, nedostatek pohybu, věk nebo menopauza, toxické vlivy (alkohol, kouření) a stres. |