Článek
„Všichni víme, že doporučení odborníků je jedna věc a realita bohužel jiná. I když naši pacienti vědí, jaké rizikové faktory ohrožují zdraví jejich srdce a že je možné jim čelit zdravým životním stylem, jsou často ochotni ke změně teprve poté, co musí vyhledat kardiologa. Díky prevenci by k tomu přitom dojít vůbec nemuselo,“ říká prof. Michael Aschermann, místopředseda České kardiologické společnosti.´
Podle dotazníkového šetření "Cholesterolové ligy" bylo dále zjištěno, že svou hladinu cholesterolu nezná stejné procento mužů i žen. Přičemž pouze rostlinné tuky a oleje používá 41 procent dotazovaných. Největších chyb se lidé dopouštějí ve špatné životosprávě, kdy až 44 % lidí jí maximálně 3krát denně a jejich jídelníček obsahuje velmi málo ryb, ovoce a zeleniny.
"Zatímco otázky zaměřené na stravování ukázaly, že respondenti ještě mají co zlepšovat, v oblasti partnerského života je většina z nich podle svého hodnocení spokojena, a dělá tak svému srdci radost,“ doplňuje lékař Lubomír Novák z Kliniky GHC.
Hladinu cholesterolu dokážeme ovlivnit
Vyšší hladina cholesterolu může být způsobena genetickou zátěží, ale často závisí na naší životosprávě. Jedná se tedy o tzv. ovlivnitelný rizikový faktor, jehož hladinu máme z velké části ve svých rukou
„Zvýšená hladina cholesterolu je významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění. V ČR ji má přitom zvýšenou téměř 70 % dospělé populace, a zejména u žen v menopauze je vysokým rizikovým faktorem,“ vysvětluje prof. Aschermann.
Vysoký cholesterol |
---|
Hodnota celkového cholesterolu v krvi by se měla pohybovat do 5,0 mmol/l. Jeho hladina nad 8,5 mmol/l přitom znamená zvýšení rizika onemocnění srdce a cév čtyřikrát. V případě zvýšené hladiny cholesterolu je důležité znát také hodnotu „zlého" LDL cholesterolu a „hodného" HDL cholesterolu. Hodnota „zlého“ LDL cholesterolu by neměla překročit 3 mmol/l a hodnota „hodného“ HDL cholesterolu by se neměla pohybovat u mužů pod 1 mmol/l a u žen pod 1,2 mmol/l. |
Zásady pro boj s cholesterololem
- Snižte spotřebu tučného masa a uzenin, vyvarujte se vnitřností. Používejte rostlinné oleje a tuky s vyšším obsahem vícenenasycených mastných kyselin.
- Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, zařaďte do stravy rostlinný tuk obohacený rostlinnými steroly.
- Dávejte přednost nízkotučným mléčným výrobkům.
- Konzumujte hodně zeleniny a ovoce, převážně v syrovém stavu (500 g denně).
- Vybírejte si celozrnné výrobky (pečivo, ale také např. celozrnné těstoviny či neloupanou rýži), cereálie a luštěniny, které obsahují vlákninu.
- Zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby - nejlépe 2krát týdně (vhodné jsou např. losos, makrela, sardinky).
- Dbejte na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny alespoň 4krát týdně, nebo nejlépe každý den. Například svižná chůze či kolo jsou vhodné pro každého).
- Omezte spotřebu cukru, a tedy konzumaci sladkostí, moučníků, cukrářských výrobků a bílého pečiva.
- Při tepelné úpravě jídla se vyhněte častému smažení.
- Naučte se zvládat stresové situace - jinak škodíte sami sobě!
Zdroj: www.flora.cz