Článek
Vědci z Oxfordu analýzou stravovacích návyků u bezmála 53 tisíc lidí zjistili, že lidé vyhýbající se masu a všem masovým výrobkům onemocní všeobecně méně často rakovinou, ať už se jedná o jakýkoli typ tohoto nádorového onemocnění vyjma rakoviny tlustého střeva.
Stejně prospěšný byl také jídelníček těch, kteří vyjma rostlinných produktů konzumovali ryby.
Zázračné účinky ryb
„Je to velmi zajímavé, naznačuje to, že vegetariáni a konzumenti ryb mohou mít nižší míru onemocnění rakovinou, musíme se na tento výzkum dále zaměřit,“ uvedl epidemiolog Tim Key, profesor z Oxfordské univerzity.
„Je to velmi zajímavé, naznačuje to, že vegetariáni a konzumenti ryb mohou mít nižší míru onemocnění rakovinou, musíme se na tento výzkum dále zaměřit,“ uvedl epidemiolog Tim Key, profesor z Oxfordské univerzity.
Zároveň Key varoval, že vegetariánství tedy neznamená nižší míru rakoviny tlustého střeva. Pro ni jsou nejrizikovějšími faktory vysoká konzumace uzenin, nedostatek pohybu, konzumace alkoholu, kouření a stres.