Hlavní obsah

Veganské dobroty plné zdraví

Právo, Vendula Presserová

Veganská kuchyně se šíří velikou rychlostí. Výživoví odborníci doporučují zařazovat bezmasé dny do téměř každého jídelníčku. V západních zemích je běžné, že nabídka restaurací obsahuje masitá a bezmasá jídla klidně i z poloviny. Ověřte si prostřednictvím receptů Jany Hejrové z České veganské společnosti, že „bezmase“ velmi často znamená i chutně!

Foto: Profimedia.cz

I bez živočišných produktů může být jídlo chutné. Ilustrační foto

Článek

Cizrnový salát a la tuňák

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 2 hrnky uvařené cizrny
  • 1 menší červená cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 středně velká mrkev
  • 5 kyselých okurek
  • 1 hrnek veganské majonézy
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce nori řas
  • svazek kopru
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Cizrnu zlehka rozmačkejte mačkadlem na brambory.
  • Cibuli, celer, mrkev a okurky nakrájejte na drobné kousky a přidejte k cizrně.
  • Přimíchejte kopr, řasy, hořčici a lahůdkové droždí.
  • Majonézu dodávejte postupně, než dosáhnete požadované konzistence.
  • Vše důkladně promíchejte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
  • Podávejte s čerstvým pečivem nebo zeleninou.

Mrkvová polévka s arašídovým máslem a koriandrem 

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 2–3 hrnky dobrého zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mrkve
  • 1/3 až 1/2 hrnku arašídového másla
  • kokosové mléko na zjemnění
  • citronová šťáva
  • svazek koriandru
  • sůl, pepř, chilli

POSTUP:

  • Na oleji opražte nakrájenou cibuli a česnek.
  • Přidejte mrkev, chilli a pár minut restujte.
  • Zalijte vývarem a vařte do změknutí mrkve.
  • Přidejte arašídové máslo a krátce povařte.
  • Polévku rozmixujte na krém a přidejte kokosové mléko.
  • Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • Podávejte s čerstvým koriandrem a chilli.

Jahodové košíčky s pistáciemi

Foto: Právo

INGREDIENCE

Na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g rostlinného margarínu
  • 5 lžic vody
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli

Na náplň

  • 400 g jahod nakrájených na plátky
  • 100 g rozmačkaných jahod
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3–4 lžíce kukuřičného škrobu
  • čerstvá máta
  • pistácie

POSTUP: 

  • Z mouky, cukru, soli a margarínu vypracujte těsto. Dle potřeby přidávejte studenou vodu. Těsto vmačkejte do formiček na košíčky a zchlaďte 15 minut v lednici. Pečte cca 15 minut na 180 stupňů. Košíčky nechte krátce vychladnout a následně vyklopte z formiček.
  • Rozmačkané jahody s cukrem a vodou několik minut povařte. Kukuřičný škrob rozmíchejte v trošce vody s citronovou šťávou. Přidejte k jahodové omáčce a chvilku vařte. Nakonec přidejte na plátky nakrájené jahody.
  • Náplň rozdělte do košíčků a ozdobte pistáciemi a čerstvou mátou.
  • Na ozdobu můžete také místo klasické šlehačky vyšlehat tuhou část kokosového mléka z plechovky s troškou moučkového cukru.

Tempehovo-oříškové kuličky s gravy omáčkou

Foto: Právo

INGREDIENCE

Na kuličky

  • 250 g uzeného tempehu
  • 1 menší cibule
  • 1/3 hrnku mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička oregana
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

Gravy omáčka

  • 2 a 1/2 hrnku kvalitního zeleninového vývaru
  • 250 g hnědých žampionů
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce rostlinné smetany (sójové, rýžové, ovesné či mandlové)
  • čerstvý tymián, sůl, pepř

POSTUP:

  •  Nejprve si připravte kuličky.  Tempeh s cibulí rozmixujte a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Z hmoty vytvořte kuličky, ty pak obalte ve strouhance a z každé strany do zlata orestujte na pánvi s trochou oleje.
  • Kuličky přemístěte na plech vymazaný olejem a pečte cca 15 minut na 180 stupňů.
  • Pak si připravte omáčku. Na oleji několik minut restujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte nakrájené houby a dál restujte. Osolte, opepřete, přidejte tymián, podlijte vývarem a povařte. Do požadované konzistence zahustěte kukuřičným škrobem.
  • Hotovou omáčku rozmixujte do hladka a propasírujte. Gravy omáčku můžete zjemnit rostlinnou smetanou.
  • Jako přílohu můžete zvolit například bramborovou kaši, kterou lze podle chuti ozvláštnit špenátem, mrkví či celerem. Ve veganské bramborové kaši použijte místo másla rostlinný margarín a místo mléka oblíbenou rostlinnou alternativu mléka – sójové, rýžové, mandlové či ovesné.

Může se vám hodit na Seznamu:

Související témata:

Související články

Čtyři recepty z masa mladých volků

Úžasné hovězí na Den volů. Takto vtipně nazvali v restauraci hotelu Skanzen v Modré speciální menu připravené z vynikajícího hovězího. Šéfkuchař Stanislav...

Čtyři nejproslulejší recepty z Francie

Zveme vás do překrásného prostředí hotelu Chateau Kotěra v Ratboři u Kolína. Obklopeni skvělou architekturou světoznámého architekta Jana Kotěry si pochutnáte...

Výběr článků

Načítám