Článek
Cizrnový salát a la tuňák
INGREDIENCE
- 2 hrnky uvařené cizrny
- 1 menší červená cibule
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 středně velká mrkev
- 5 kyselých okurek
- 1 hrnek veganské majonézy
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce nori řas
- svazek kopru
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- citronová šťáva
- sůl, pepř
POSTUP:
- Cizrnu zlehka rozmačkejte mačkadlem na brambory.
- Cibuli, celer, mrkev a okurky nakrájejte na drobné kousky a přidejte k cizrně.
- Přimíchejte kopr, řasy, hořčici a lahůdkové droždí.
- Majonézu dodávejte postupně, než dosáhnete požadované konzistence.
- Vše důkladně promíchejte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Podávejte s čerstvým pečivem nebo zeleninou.
Mrkvová polévka s arašídovým máslem a koriandrem
INGREDIENCE
- 2–3 hrnky dobrého zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g mrkve
- 1/3 až 1/2 hrnku arašídového másla
- kokosové mléko na zjemnění
- citronová šťáva
- svazek koriandru
- sůl, pepř, chilli
POSTUP:
- Na oleji opražte nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte mrkev, chilli a pár minut restujte.
- Zalijte vývarem a vařte do změknutí mrkve.
- Přidejte arašídové máslo a krátce povařte.
- Polévku rozmixujte na krém a přidejte kokosové mléko.
- Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Podávejte s čerstvým koriandrem a chilli.
Jahodové košíčky s pistáciemi
INGREDIENCE
Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 150 g rostlinného margarínu
- 5 lžic vody
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
Na náplň
- 400 g jahod nakrájených na plátky
- 100 g rozmačkaných jahod
- 1 hrnek vody
- 3/4 hrnku cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3–4 lžíce kukuřičného škrobu
- čerstvá máta
- pistácie
POSTUP:
- Z mouky, cukru, soli a margarínu vypracujte těsto. Dle potřeby přidávejte studenou vodu. Těsto vmačkejte do formiček na košíčky a zchlaďte 15 minut v lednici. Pečte cca 15 minut na 180 stupňů. Košíčky nechte krátce vychladnout a následně vyklopte z formiček.
- Rozmačkané jahody s cukrem a vodou několik minut povařte. Kukuřičný škrob rozmíchejte v trošce vody s citronovou šťávou. Přidejte k jahodové omáčce a chvilku vařte. Nakonec přidejte na plátky nakrájené jahody.
- Náplň rozdělte do košíčků a ozdobte pistáciemi a čerstvou mátou.
- Na ozdobu můžete také místo klasické šlehačky vyšlehat tuhou část kokosového mléka z plechovky s troškou moučkového cukru.
Tempehovo-oříškové kuličky s gravy omáčkou
INGREDIENCE
Na kuličky
- 250 g uzeného tempehu
- 1 menší cibule
- 1/3 hrnku mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička oregana
- 1/2 hrnku strouhanky
- 4 lžíce rajčatového pyré
- sůl, pepř
- olej na smažení
Gravy omáčka
- 2 a 1/2 hrnku kvalitního zeleninového vývaru
- 250 g hnědých žampionů
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce rostlinné smetany (sójové, rýžové, ovesné či mandlové)
- čerstvý tymián, sůl, pepř
POSTUP:
- Nejprve si připravte kuličky. Tempeh s cibulí rozmixujte a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Z hmoty vytvořte kuličky, ty pak obalte ve strouhance a z každé strany do zlata orestujte na pánvi s trochou oleje.
- Kuličky přemístěte na plech vymazaný olejem a pečte cca 15 minut na 180 stupňů.
- Pak si připravte omáčku. Na oleji několik minut restujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte nakrájené houby a dál restujte. Osolte, opepřete, přidejte tymián, podlijte vývarem a povařte. Do požadované konzistence zahustěte kukuřičným škrobem.
- Hotovou omáčku rozmixujte do hladka a propasírujte. Gravy omáčku můžete zjemnit rostlinnou smetanou.
- Jako přílohu můžete zvolit například bramborovou kaši, kterou lze podle chuti ozvláštnit špenátem, mrkví či celerem. Ve veganské bramborové kaši použijte místo másla rostlinný margarín a místo mléka oblíbenou rostlinnou alternativu mléka – sójové, rýžové, mandlové či ovesné.
Může se vám hodit na Seznamu: