Hlavní obsah

Vědecké studie ukazují, že umělá sladidla nejsou zdravější než cukr

Umělá sladidla dnes nalezneme téměř všude, od sladkých nápojů, cereálií, zmrzliny, proteinových doplňků, žvýkaček, zubních past až po nejrůznější léky. Výrobci i mnozí odborníci na zdravý životní styl je doporučují konzumovat více než potraviny slazené klasickým cukrem, a to především kvůli zdravotním benefitům. Podle vědců však může být opak pravdou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Umělá sladidla jsou 100- až 13 000krát sladší než běžný cukr. K tomu, abyste pocítili jejich sladkou chuť, stačí přijmout jen velmi malé množství a zároveň do těla dostanete minimum kalorií.

Problém je však podle některých vědců v tom, že mozek si na ně snadno vybuduje toleranci a pak začne přirozeně sladké potraviny, jako je ovoce a zelenina, vnímat jako chuťově nevýrazné. Navíc přibývají i důkazy, že sladidla jsou spojena s řadou zdravotních problémů.

WHO zařadila sladidlo aspartam mezi potenciálně rakovinotvorné látky

Evropa

Například výzkum publikovaný v roce 2023 naznačuje, že ultra zpracované potraviny a nápoje, a to zejména ty, které obsahují umělá sladidla, mohou souviset s větším rizikem deprese. Analýza amerických vědců z harvardské Medical School zahrnující 32 000 žen sice přímo neprokázala, že s problémy souvisejí přímo umělá sladidla, nicméně poukázala na fakt, že umělá sladidla mohou spustit přenos určitých signálních molekul v mozku, které ovlivňují náladu.

Další 12letá studie na více než 100 000 dospělých Francouzů zase ukázala, že čím více umělých sladidel konzumujete, tím větší je riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Podle studie zveřejněné v roce 2022 v časopise Cell zase umělá sladidla, jako je sacharin a sukralóza, mohou výrazně zvýšit hladinu cukru v krvi u zdravých lidí. Vědci tvrdí, že sladidla narušují činnost mikrobů žijících ve střevech, které normálně vylučují do krve látky, jež pomáhají regulovat hladinu cukru v těle. Je tedy ironií, že mnoho lidí sahá po výrobcích s umělými sladidly právě proto, aby se vyhnuli riziku cukrovky 2. typu, a to i proto, že jim umělá sladidla usnadňují shazování nadbytečných kilogramů.

Dalším paradoxem přitom je, že umělá sladidla mohou zvýšit riziko obezity. Studie zveřejněná v roce 2017 v časopise Canadian Medical Association Journal, jíž se zúčastnilo více než 400 000 lidí, zjistila, že během deseti let měli ti, kteří pili jeden nebo více nápojů s umělými sladidly denně, výrazně vyšší riziko přibývání na váze, cukrovky 2. typu i srdečních onemocnění.

Podle výzkumníků to může být způsobeno i tím, že lidé, kteří konzumují nápoje slazené umělými sladidly, následně sahají po přeslazených potravinách. Což ukázal i výzkum amerických psychologů, jenž byl již v roce 2014 zveřejněn v časopise Appetite.

Předpokládá se také, že konzumace chemických látek, které jsou stokrát sladší než cukr, připravuje metabolismus na velký přísun kalorií, jenž když se nedostaví, vede tělo ke zvýšení chuti k jídlu.

Toužíte zhubnout? Pak zapomeňte na nápoje a pochoutky s umělými sladidly

Zdraví

Na základě dosavadních důkazů tak Světová zdravotnická organizace (WHO) v květnu 2023 vydala nový pokyn o sladidlech, který upozorňuje na to, že umělá sladidla z dlouhodobého hlediska nepomáhají kontrolovat hmotnost, a navíc při jejich konzumaci hrozí zvýšené riziko cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.

Odborníci z potravinářského průmyslu sice tyto závěry i sílu důkazů zpochybnili, nicméně lékaři stále doporučují k umělým sladidlům přistupovat s notnou dávkou opatrnosti a místo náhražek cukru radí zaměřit se na snižování sladké chutě nápojů a potravin.

Umělá sladidla sice mohou být v tomto směru nápomocná, protože mozek na ně reaguje jinak než u cukru (střevní receptory ignorují všechny chemikálie v umělých sladidlech, takže nevzniká na sladké chuti taková závislost jako u klasického cukru, jak potvrdili i v roce 2020 neurovědci z Kolumbijské univerzity), nicméně i dietoložka Helen Bondová z Britské dietetické asociace doporučuje místo umělých sladidel přistoupit k pozvolnému omezování sladké chuti, a postupně se tak odnaučit sladit čaj, kávu, přestat pít slazené nápoje a třeba doslazovat ovocné dezerty apod.

Potraviny, které jsou dietní jen naoko

Zdraví

Tipy, jak snížit cukr v jídelníčku

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám