Hlavní obsah

Vědci vyvracejí tvrzení, že každodenní konzumace vajec ohrožuje zdraví

LONDÝN

Pověst vajíček byla v posledních letech lživě očerněna, tvrdí britští vědci z Univerzity v Surrey. Lidé je mohou konzumovat denně bez velkého strachu, že u nich zvyšují hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a ohrožují zdraví. Podle vědců mohou téměř všichni lidé jíst tolik vajíček, kolik chtějí. Naopak výrazně omezit by měli nasycené živočišné tuky.

Foto: Stringer, Reuters

Vajíčka obsahují řadu cenných vitaminů.

Článek

Zprávu vítají nejen milovníci slepičích pohlavních buněk, ale také jejich velcí producenti. V posledních letech se totiž objevovaly spíš zprávy o tom, že konzumace vajec zdraví škodí. Britští experti tvrdí, že vajíčka obsahují řadu cenných vitaminů a na metabolismus cholesterolu u člověka negativní vliv nemají. Týdně se dosud doporučovala dospělému člověku maximálně tři vajíčka.

Nebezpečnější je tuk

Juliet Grayová a Bruce Griffin z Univerzity v Surrey dnes tvrdí, že je naprostým mýtem tvrzení, že nadměrná konzumace vajíček zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi. V naprosté většině případů prý k tomu nedochází. Mnohem nebezpečnější jsou podle nich nasycené živočišné tuky z másla, sádla, vepřového masa, tučných mléčných výrobků, uzenin a smažených pokrmů.

Juliet Grayová a Bruce Griffin z Univerzity v Surrey dnes tvrdí, že je naprostým mýtem tvrzení, že nadměrná konzumace vajíček zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi. V naprosté většině případů prý k tomu nedochází. Mnohem nebezpečnější jsou podle nich nasycené živočišné tuky z másla, sádla, vepřového masa, tučných mléčných výrobků, uzenin a smažených pokrmů.

Juliet Grayová a Bruce Griffin z Univerzity v Surrey dnes tvrdí, že je naprostým mýtem tvrzení, že nadměrná konzumace vajíček zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi. V naprosté většině případů prý k tomu nedochází. Mnohem nebezpečnější jsou podle nich nasycené živočišné tuky z másla, sádla, vepřového masa, tučných mléčných výrobků, uzenin a smažených pokrmů.Studii otiskl odborný bulletin Nutrition vydávaný Britskou nadací pro výživu.

Juliet Grayová a Bruce Griffin z Univerzity v Surrey dnes tvrdí, že je naprostým mýtem tvrzení, že nadměrná konzumace vajíček zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi. V naprosté většině případů prý k tomu nedochází. Mnohem nebezpečnější jsou podle nich nasycené živočišné tuky z másla, sádla, vepřového masa, tučných mléčných výrobků, uzenin a smažených pokrmů.Studii otiskl odborný bulletin Nutrition vydávaný Britskou nadací pro výživu.

Profesora Griffina pak citoval také britský list Daily Telegraph: „Naopak, lidé by mohli být podporováni v konzumaci vajec jako součásti zdravého jídelníčku, jedná se o přírodní nutričně nejbohatší potravinu.“

Související témata:

Související články

Slepičí vejce jsou pro muže velmi nebezpečná

Muži středního věku, kteří sní týdně více než sedm vajec, riskují, že zemřou předčasně. Ti, kteří trpí cukrovkou, by vajíčka neměli jíst vůbec, uvádí...

Výběr článků

Načítám