Článek
Odborníci zabývající se výzkumem DNA ve spolupráci s výrobcem cukrovinek Mars pracují na výrobě geneticky modifikované čokolády, která bude pomáhat v boji se srdečními chorobami nebo cukrovkou. A hlavně, prý po ní vůbec nepřiberete.
Na tomto projektu vědci pracují už dva roky. Přinejmenším dalších pět let jim ještě ale bude trvat, než odhalí tajemství, jak z kalorické pochoutky udělat zdraví prospěšný produkt, citoval server Daily Record.
Tajemství kakaových bobů
Podle odborníků na danou problematiku leží celé tajemství v genetickém kódu kakaových bobů.
Jak je známo, kakaové boby obsahují chemické látky zvané flavonoly, které snižují krevní tlak a pomáhají udržovat zdravé srdce. Vědci se tak pomocí změny genetického kódu chtějí pokusit o to, aby se v budoucnu daly pěstovat boby s mnohem vyšším obsahem těchto látek. Takto pozměněné by mohly nejen obsahovat mnohem zdravější tuky, ale pomáhaly by i například v boji s cukrovkou.
"Tento výzkum by mohl pomoci s vývojem látek, které by se mohly stát v budoucnu normou. A to jsou především zdravé tuky s vysokou úrovní prospěšných flavonolů. Není to něco, čeho bychom mohli dosáhnout hned, ale v průběhu pěti let toho už možná schopni budeme," uvedl doktor Howard-Yana Shapiro z univerzity v Kalifornii.
Šest miliónů liber na výzkum
Vědcům trvalo téměř dva roky, než rozluštili všech 420 miliónů kusů DNA kakaovníku. Doktor Shapiro a jeho tým nyní procházejí celkem 34 997 genů kakaovníku ve snaze najít právě ty, které by jim pomohly vytvořit zdravou čokoládu.
Shapiro získal od gigantu Mars na financování projektu částku šest miliónů liber (174 miliónů korun). Do projektu se zapojila i počítačová firma IBM, která analyzuje data a dále americké ministerstvo zemědělství.