Článek
Presovaný bůček se zelným salátem
INGREDIENCE
1 kg vepřového boku |
500 ml černého piva Svijanská kněžna |
palička česneku |
2 feferonky |
2 lžíce kmínu |
sůl, pepř |
(mletá sladká paprika + další česnek) |
Salát: |
velká miska nakrouhaného syrového bílého zelí |
středně velká červená řepa |
1/2 šálku jemně nastrouhaného křenu |
sůl, cukr, ocet |
Postup:
- Kůži na bůčku nakrájejte do mřížky. Maso prosolte a vetřete do něj prolisovaný česnek.
- V pekáčku (nebo v pomalém hrnci) ho podlijte pivem, okmínujte, přikryjte a velmi zvolna pečte doměkka (až 4 hodiny, 100 °C).
- Upečený bůček zabalte do potravinové fólie, ještě před tím ho můžete potřít prolisovaným česnekem a obalit ve sladké paprice. Balíček položte na prkénko, zatižte a stlačený nechte vychladnout.
- Podávejte studený, nafilírovaný (nakrájený na tenké plátky) ostrým nožem.
- Salát: Zelí spařte vroucí vodou a propláchněte studenou. Nechte okapat, poté promíchejte s nahrubo nastrouhanou uvařenou červenou řepou a křenem. Ochuťte solí, cukrem a octem.
Tip autorky: Pivní polévka z výpeku |
---|
Na sádle nebo oleji orestujte cibuli, nastrouhanou bramboru a cuketu. Zalijte černým pivem, když přejde varem, přidejte výpek z bůčku. Vařte do změknutí brambor. Poté přilijte kelímek sladké smetany a polévku rozmixujte na hladký krém. Na závěr dochuťte solí a pepřem a přidejte nakrájené syrové žampiony a pažitku. |
Guláš na pivu se žampiony
INGREDIENCE
800 g kližky | 1/2 až 1 l piva Svijanský baron |
4 velké cibule | 1/2 sáčku mleté sladké papriky |
2 lžíce protlaku | 4 stroužky česneku |
2 rajčata | 2 krajíce tvrdého chleba |
2 zelené papriky | feferonka nebo trocha chilli |
100 ml oleje (nebo sádlo) | sůl, pepř, 2 bobkové listy, špetka kmínu, lžíce majoránky |
Postup:
- Cibuli nakrájejte nahrubo. Polovinu zvolna restujte na oleji do tmavě zlaté barvy, druhou polovinu odložte na později.
- Cibuli shrňte na stranu a na volné dno přihoďte maso nakrájené na větší kostky. Jakmile se maso zatáhne, osolte, zarestujte rajský protlak, přisypejte papriku a druhou půlku cibule spolu s očištěnými paprikami a spařenými oloupanými rajčaty vcelku.
- Přidejte zbytek koření (kromě majoránky), zamíchejte a podlijte pivem.
- Nechte táhnout velmi zvolna pod pokličkou tři až čtyři hodiny, až je maso úplně měkké. Hlídejte, aby se guláš nepřipálil, a průběžně ho podlévejte vodou nebo pivem.
- Nakonec vyndejte rajčata a papriky, rozmixujte je a vraťte do guláše, který zahustíte ještě jemně nastrouhaným chlebem. Dochuťte česnekem a majoránkou. Guláš můžete uvařit také v pomalém hrnci, v časové tísni i v papiňáku.
Tvarohový quiche
Slaný koláč je skvělý k pivnímu posezení. Můžete ho připravit z listového nebo pivního těsta. Pivní těsto se hodí i k pečení nasladko, připravíte z něj štrúdl i jablečné nebo tvarohové šátečky.
INGREDIENCE
Těsto: |
---|
300 g hladké mouky |
120 g másla nebo ztuženého rostlinného tuku |
170 ml piva |
špetka soli |
Náplň: |
250 g tvarohu |
2 vejce |
100 g parmazánu |
hrst listového špenátu |
Postup:
- Pivní těsto: Mouku promíchejte se špetkou soli, nastrouhaným máslem a pivem. Hnětačem vypracujte hladké těsto.
- Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte asi 20 minut odležet.
- Z těsta vyválejte dvě placky, vyložte jimi nízké dortové formy a navršte na ně náplň.
- Náplň: Tvaroh rozšlehejte s vejci a nastrouhaným sýrem, nakonec přimíchejte nahrubo nasekaný špenát.
- Koláče pečte asi 20 až 25 minut na 180 °C.
Pivní paštika
Kombinace piva a rumu dodá paštice vynikající chuť. Aromatický tuzemák vyhrává i nad velmi kvalitním koňakem.
INGREDIENCE
500 g krůtích jater |
2 střední cibule |
250 ml piva (Dvacítka Svijany) |
velký panák tuzemáku |
200 ml smetany |
100 ml sádla |
pepř |
sůl |
sáček želatiny v prášku |
Možnosti ochucení: |
zelený pepř |
3 lžíce brusinkového kompotu |
hrst vlašských ořechů nebo mandlí |
česnek |
bylinky – rozmarýn, tymián |
Postup:
- Na čtvrtině sádla zpěňte nakrájenou cibuli.
- Přidejte játra a osmahněte je ze všech stran, poté zalijte rumem, odpařte a přilijte pivo.
- Opepřete čerstvě mletým pepřem a duste přibližně deset minut. Průběžně míchejte.
- Odstavte z plotny a přilijte smetanu, osolte, poté směs rozmixujte na hladkou kaši.
- Do horké směsi vmíchejte po troškách želatinu a míchejte, až se rozpustí. Tento základ můžete rozdělit na tolik částí, kolik chcete mít příchutí. Do každé části přimíchejte zvolenou příchuť (zelený pepř, brusinky atd.).
- Paštiky nalijte do formiček a povrch zalijte rozpuštěným zbylým sádlem, paštika tak neoschne. Ozdobte přísadami, tak poznáte, jak která paštika chutná. Dejte vychladit.