Hlavní obsah

Vaříme s pivem

Pivo dodá jídlu příjemně nahořklou chuť, běžný guláš promění v originální, typicky český pokrm. Překvapí vás, jak dobré těsto na slaný quiche nebo sladký štrúdl lze z piva připravit. A pivní paštika? Opravdu stojí za vyzkoušení!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Presovaný bůček se zelným salátem

Článek

Presovaný bůček se zelným salátem

INGREDIENCE

1 kg vepřového boku
500 ml černého piva Svijanská kněžna
palička česneku
2 feferonky
2 lžíce kmínu
sůl, pepř
(mletá sladká paprika + další česnek)
Salát:
velká miska nakrouhaného syrového bílého zelí
středně velká červená řepa
1/2 šálku jemně nastrouhaného křenu
sůl, cukr, ocet

Postup:

  1. Kůži na bůčku nakrájejte do mřížky. Maso prosolte a vetřete do něj prolisovaný česnek.
  2. V pekáčku (nebo v pomalém hrnci) ho podlijte pivem, okmínujte, přikryjte a velmi zvolna pečte doměkka (až 4 hodiny, 100 °C).
  3. Upečený bůček zabalte do potravinové fólie, ještě před tím ho můžete potřít prolisovaným česnekem a obalit ve sladké paprice. Balíček položte na prkénko, zatižte a stlačený nechte vychladnout.
  4. Podávejte studený, nafilírovaný (nakrájený na tenké plátky) ostrým nožem.
  5. Salát: Zelí spařte vroucí vodou a propláchněte studenou. Nechte okapat, poté promíchejte s nahrubo nastrouhanou uvařenou červenou řepou a křenem. Ochuťte solí, cukrem a octem.
Tip autorky: Pivní polévka z výpeku
Na sádle nebo oleji orestujte cibuli, nastrouhanou bramboru a cuketu. Zalijte černým pivem, když přejde varem, přidejte výpek z bůčku. Vařte do změknutí brambor. Poté přilijte kelímek sladké smetany a polévku rozmixujte na hladký krém. Na závěr dochuťte solí a pepřem a přidejte nakrájené syrové žampiony a pažitku.

Guláš na pivu se žampiony

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guláš na pivu se žampiony

INGREDIENCE

800 g kližky1/2 až 1 l piva Svijanský baron
4 velké cibule1/2 sáčku mleté sladké papriky
2 lžíce protlaku4 stroužky česneku
2 rajčata 2 krajíce tvrdého chleba
2 zelené paprikyfeferonka nebo trocha chilli
100 ml oleje (nebo sádlo)sůl, pepř, 2 bobkové listy, špetka kmínu, lžíce majoránky

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nahrubo. Polovinu zvolna restujte na oleji do tmavě zlaté barvy, druhou polovinu odložte na později.
  2. Cibuli shrňte na stranu a na volné dno přihoďte maso nakrájené na větší kostky. Jakmile se maso zatáhne, osolte, zarestujte rajský protlak, přisypejte papriku a druhou půlku cibule spolu s očištěnými paprikami a spařenými oloupanými rajčaty vcelku.
  3. Přidejte zbytek koření (kromě majoránky), zamíchejte a podlijte pivem.
  4. Nechte táhnout velmi zvolna pod pokličkou tři až čtyři hodiny, až je maso úplně měkké. Hlídejte, aby se guláš nepřipálil, a průběžně ho podlévejte vodou nebo pivem.
  5. Nakonec vyndejte rajčata a papriky, rozmixujte je a vraťte do guláše, který zahustíte ještě jemně nastrouhaným chlebem. Dochuťte česnekem a majoránkou. Guláš můžete uvařit také v pomalém hrnci, v časové tísni i v papiňáku.

Tvarohový quiche

Slaný koláč je skvělý k pivnímu posezení. Můžete ho připravit z listového nebo pivního těsta. Pivní těsto se hodí i k pečení nasladko, připravíte z něj štrúdl i jablečné nebo tvarohové šátečky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tvarohový quiche

INGREDIENCE

Těsto:
300 g hladké mouky
120 g másla nebo ztuženého rostlinného tuku
170 ml piva
špetka soli
Náplň:
250 g tvarohu
2 vejce
100 g parmazánu
hrst listového špenátu

Postup:

  1. Pivní těsto: Mouku promíchejte se špetkou soli, nastrouhaným máslem a pivem. Hnětačem vypracujte hladké těsto.
  2. Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte asi 20 minut odležet.
  3. Z těsta vyválejte dvě placky, vyložte jimi nízké dortové formy a navršte na ně náplň.
  4. Náplň: Tvaroh rozšlehejte s vejci a nastrouhaným sýrem, nakonec přimíchejte nahrubo nasekaný špenát.
  5. Koláče pečte asi 20 až 25 minut na 180 °C.

Pivní paštika

Kombinace piva a rumu dodá paštice vynikající chuť. Aromatický tuzemák vyhrává i nad velmi kvalitním koňakem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pivní paštika

INGREDIENCE

500 g krůtích jater
2 střední cibule
250 ml piva (Dvacítka Svijany)
velký panák tuzemáku
200 ml smetany
100 ml sádla
pepř
sůl
sáček želatiny v prášku
Možnosti ochucení:
zelený pepř
3 lžíce brusinkového kompotu
hrst vlašských ořechů nebo mandlí
česnek
bylinky – rozmarýn, tymián

Postup:

  1. Na čtvrtině sádla zpěňte nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte játra a osmahněte je ze všech stran, poté zalijte rumem, odpařte a přilijte pivo.
  3. Opepřete čerstvě mletým pepřem a duste přibližně deset minut. Průběžně míchejte.
  4. Odstavte z plotny a přilijte smetanu, osolte, poté směs rozmixujte na hladkou kaši.
  5. Do horké směsi vmíchejte po troškách želatinu a míchejte, až se rozpustí. Tento základ můžete rozdělit na tolik částí, kolik chcete mít příchutí. Do každé části přimíchejte zvolenou příchuť (zelený pepř, brusinky atd.).
  6. Paštiky nalijte do formiček a povrch zalijte rozpuštěným zbylým sádlem, paštika tak neoschne. Ozdobte přísadami, tak poznáte, jak která paštika chutná. Dejte vychladit.
Související témata:

Výběr článků

Načítám