Článek
Grilovaná dýně se sýrem a bylinkami
INGREDIENCE
- ½ bio dýně
- 200 g bio sýru balkánského typu
- hrst bio oříšků
- hrst bylinek – tymián, rozmarýn
- rostlinný olej
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP:
- Dýni očistíme od pecek, oloupeme kůru a nakrájíme na plátky.
- Každý kus potřeme tenkou vrstvou oleje, osolíme a opepříme.
- Takto připravenou dýni grilujeme dozlatova z každé strany.
- Kraje by měly být křupavé a zlaté, uvnitř by měla být měkká.
- Servírujeme s balkánským sýrem nakrájeným na kostičky, posypané nasekanými bylinkami a zakápnuté olivovým olejem.
Dýňová polévka
INGREDIENCE
- 300 g dýně
- 3 mrkve
- 1 pórek
- 1 brambor
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 g ricotty speciale
- sýrový snack Cri Cri Gran Moravia
POSTUP:
- Důkladně očistíme zeleninu, pórek nakrájíme na kolečka, brambor a mrkve oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Dýni zbavíme semínek a nakrájíme ji na větší kousky. Ve velkém hrnci na rozpáleném olivovém oleji orestujeme pórek, pak přidáme další zeleninu a zalijeme zeleninovým vývarem.
- Vaříme pod pokličkou asi 40 minut, poté ponorným mixérem rozmixujeme v krém, následně do něho vmixujeme ještě ricottu.
- Servírujeme ozdobené křupavým sýrovým snackem.
Recepty z jablek, hrušek a švestek
Dýňové tortellini s bazalkou, parmezánem a cherry rajčátky
INGREDIENCE
- 1 ks dýně hokaido
- 125 g hladké mouky
- 125 g hrubé mouky
- 3 ks vejce
- cibule
- hrst cherry rajčátek
- parmezán na posypání
- hrst bazalky
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř
POSTUP:
- Dýni vydlabeme a položíme na alobalem vyložený pekáč. Osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Takto pečeme asi půl hodiny při 180 stupních.
- Mezitím si připravíme těsto na tortellini. V míse smícháme hladkou a hrubou mouku, přidáme asi lžíci oleje a dvě vejce. Vše promícháme, dokud se těsto nespojí.
- Poté ho přendáme na pracovní plochu a dobře propracujeme. Necháme odpočinout v potravinové fólii asi půl hodiny.
- V rozpáleném hrnci orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme i upečenou dýni a dusíme na mírném plameni asi 5 minut, aby se z dýně vypařila voda, ochutíme podle potřeby.
- Těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Okraj kolečka potřeme rozšlehaným vejcem, doprostřed dáme malou lžičku dýňové náplně, přehneme na polovinu, prsty spojíme okraje a stočíme do tvaru tortellini.
- Takto připravené těstoviny vaříme v osolené vroucí vodě 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
- Hotové těstoviny podáváme s cherry rajčátky, parmezánem a bazalkou.
Dýňový bulgur s quinoou
INGREDIENCE
- 80 g bio pšeničného bulguru
- 60 g bio quinoy
- 300 g dýně hokaido
- olej olivový
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 50 g kokosového krému Isola
- ½ lžičky římského kmínu
- mleté chilli
POSTUP:
- Bulgur a quinou uvaříme zvlášť.
- Dýni nakrájíme na menší kusy a v míse promícháme se lžící oleje, osolíme a opepříme.
- Rozprostřeme dýni na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na cca 170 °C. Pečeme doměkka.
- Dýni s kokosovým krémem, římským kmínem a trochou chilli rozmixujeme najemno.
- Pyré smícháme s bulgurem a quinoou.
- Na talíři ozdobíme například semínky, klíčky a jedlými květy.
Recepty na oblíbené pochoutky z cizrny
Dýňový karbanátek v bulce se zeleninou
INGREDIENCE
- 500 g bio dýně, doporučujeme hokaido
- 1 ks bio vejce
- 1 ks bio zakysané smetany
- 1 ks bio červené cibule
- 5 ks stroužků bio česneku
- 2 ks bio rajčat
- 40 g strouhaného bio parmezánu
- 150 g bio sýru, doporučujeme čedar
- hrst čerstvé bio bazalky
- hrst bio salátu
- hrst strouhanky z bio pečiva
- bio rostlinný olej
- sůl
POSTUP:
- Dýni očistíme od pecek, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Společně se stroužky česneku přidáme na plech a pečeme na 200 stupňů dozlatova.
- Česnek si dáme stranou a upečenou, vychladlou dýni rozmačkáme na kaši, přidáme bylinky, parmezán a vejce.
- Osolíme a přidáme strouhanku, aby se karbanátky dobře tvarovaly.
- Asi na půl hodiny necháme odpočinout v ledničce.
- Poté smažíme z obou stran dozlatova.
- Bulky rozřízneme a potřeme olejem, rozkrojenou stranou dáme na gril asi jednu minutu opékáme.
- Následně si připravíme dresink.
- Smícháme zakysanou smetanu s upečeným česnekem a potřeme jím připravené, opečené bulky.
- Na spodní část pečiva přidáme salát, karbanátek, plátek rajčete, červenou cibuli, sýr a přiklopíme vrchním dílem.
Krém z kandovaných kaštanů s dýňovým čatní
INGREDIENCE na krém
- 500 g kandovaných kaštanů
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 4 cl portského vína
- 250 ml smetany
- 500 ml mléka
- špetka skořice
- špetka mletého badyánu
- sůl
- vývar dle potřeby
- olej
Na dýňové čatní
- 300 g dýně nakrájené na kostičky
- 250 ml pomerančového džusu
- 75 g cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce medu
- 1 celá skořice
POSTUP:
- Cibuli nakrájenou najemno orestujeme na oleji dozlatova se stroužkem česneku, přilijeme portské víno, vývar, smetanu a mléko a přivedeme k varu.
- Vložíme kaštany a vaříme dále do jejich změknutí.
- Osolíme, přidáme špetku mleté skořice a špetku badyánu a rozmixujeme.
- Dle potřeby dohustíme jíškou a důkladně provaříme a osolíme.
- Dýni nakrájenou na kostičky vaříme s pomerančovým džusem, medem, citronem a skořicí do částečného rozvaření a konzistence džemu.
Dýňový koláč s jablky a skořicí
INGREDIENCE na náplň
- 400 g bio dýně
- 1-2 bio jablka (podle velikosti)
- citronová kůra z bio citronu
- bio mandle
- bio skořice
- bio cukr dle chuti
Na těsto
- 225 g bio hladké mouky
- 135 g bio másla
- 1,5 lžičky prášku do pečiva v bio kvalitě
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce bio cukru
- sůl
POSTUP:
- Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky.
- Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru, skořici a uvaříme na kaši.
- Mezitím z mouky, másla, špetky soli, cukru, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, pokryjeme dýňovou náplní, posypeme nasekanými mandlemi a ve vyhřáté troubě pečeme zhruba 40 minut na 180 °C.
- Vychladlý koláč posypeme cukrem, a poté servírujeme.
Domácí dýňový cheesecake
INGREDIENCE
- 230 g celozrnných sušenek
- 250 g dýňového pyré
- 120 g másla
- 130 g smetanového sýru
- 100 g třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce smetany
- 1 vejce
- mletá skořice
POSTUP:
- Dortovou formu vyložíme pečicím papírem.
- Sušenky rozdrtíme v robotu.
- Následně si rozehřejeme máslo a smícháme ho se sušenkami.
- Poté směs upěchujeme na dně formy pomocí dlaní nebo lžíce a vytvarujeme menší okraje.
- Takto připravenou formu uložíme do ledničky.
- Poté si připravíme dýňový krém. Sýr, smetanu a cukr vyšleháme s vejcem a třetinu směsi promícháme s dýňovým pyré a skořicí.
- Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
- Do formy rozetřeme dýňový krém a na něj přidáme dýňové pyré.
- Vše lehce promícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut.
- Takto upečený cheesecake necháme vychladnout.
- Můžeme ozdobit domácí šlehačkou, dýňovými semínky a povrch posypat kakaem.
Podzimní sklenička
INGREDIENCE na základ
- půlka malé dýně hokaido (zbavené jader a oloupané)
- 200 ml kokosového jogurtu
- trocha citronové šťávy
- pár kapek vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce skořicového ghí
Na hruškový rozvar
- 2 velké hrušky
- 1 polévkovou lžíci skořice
- špetku kardamomu a soli
Na karamelizované hrušky
- 1 hruška (omytá, zbavená jádřinců)
- 1 polévkovou lžíci skořicového ghí
- 1 polévkovou lžíci panely
- kůru z bio citronu
POSTUP:
- Nejprve si připravíme základ. Dýni nakrájíme a dáme spolu se skořicovým ghí péct cca na 20 minut na 180 stupňů.
- Ještě horkou dýni rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Pak pyré přidáme do jogurtu, společně s vanilkou a citronovou šťávou.
- Následně připravíme hruškový rozvar. Hrušky umyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky, dáme je do rendlíku s trochou vody a rozvaříme je.
- Pak je rozmixujeme, přidáme koření a sůl a dáme vše vychladit.
- Mezitím připravíme karamelizované hrušky. Skořicové ghí a panelu rozehřejeme na pánvi, přidáme na kousky nakrájené hrušky.
- Vše společně orestujeme dozlatova.
- Na závěr přidáme citronovou kůru.
- Vše navrstvíme do sklenic, ozdobíme ořechy a dalším sezonním ovocem.
Krtkův dýňový dort
INGREDIENCE
Na korpus
- 1,5 hrnku špaldové celozrnné mouky Pernerka
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek mléka
- ¾ hrnku oleje
- 30 g holandského kakaa
- 2 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- špetka soli
Na náplň
- 2 tvarohy
- 1 tabulka vysokoprocentní čokolády nakrájené na kousky
- 1 hrnek cukru
- 140 g dýňového pyré (uvařená a rozmixovaná dýně hokaido)
- banány
POSTUP:
- Veškeré sypké suroviny na korpus promísíme, a poté vmícháme zbylé přísady.
- Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut.
- Korpus necháme úplně vychladnout a vydlabeme prostředek, necháme pouze tenké dno a okraje vysoké cca 1,5 cm.
- Vydlabané těsto si dáme stranou.
- Na dno dortu pokládáme banány.
- V misce smícháme všechny ingredience na náplň a tu poté navrstvíme na banány.
- Nakonec náplň posypeme kousky z vydlabaného korpusu.
- Dort necháme v lednici alespoň 2 hodiny uležet.
Raw dýňový cupcake
INGREDIENCE na korpus (9 ks)
- 90 g slunečnicového semínka (aktivované)
- 90 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
- špetička mořské soli
- špetička mletého hřebíčku
- 1,5 lžíce nepraženého kakaa
- 90 g nesířených rozinek
- 1 lžíce nefiltrované vody
Na krém
- 150 g máslové dýně zbavené slupky a jader – nakrájejte na kostičky
- 65 g měkkých datlí – suché datle namočte na 3 hodiny do vody
- 26 g sušeného manga natural – namočte na 3 hodiny do vody
- 32 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
- 1,5 lžíce oblíbeného sirupu (javorový, agávový, čekankový)
- 0,5 lžičky mleté skořice
- 0,5 lžičky sušeného zázvoru
- 0,75 lžičky mletého psyllia
- 1,5 lžíce kakaového másla – roztavte ve vodní lázni
- 1,5 lžíce kokosového oleje – roztavte ve vodní lázni
POSTUP:
- V robotu s „S“ nožem zpracujeme prvních 5 surovin na jemnou směs.
- Přidáme rozinky a vodu a zpracujeme v lepivou hmotu, kterou rozdělíme na 9 částí po 30 g a vtlačujeme do cupcake formičky vystlané potravinářskou fólií.
- Korpusy si odložíme stranou.
- Na krém. V robotu s „S“ nožem zpracujeme dýni na velmi drobnou směs.
- V mixéru rozmixujeme mango, datle, kešu oříšky a sirup.
- Přidáme dýni, koření, kokosový olej a kakaové máslo a rozmixujeme na hladký krém.
- Nakonec přidáme psyllium a promixujeme.
- Stěrkou setřeme krém do misky, přikryjeme a dáme lehce ztuhnout do lednice. Přes cukrářský sáček s otevřenou hubičkou ozdobíme korpusky krémem.
- Cupcaky ozdobíme dle libosti semínky, kokosem, kustovnicí, moruší apod. a před servírováním dáme do lednice.
Dýňový kompot s pomerančem
INGREDIENCE
- 1 kg dýně (oloupané a zbavené semínek)
- 3 větší pomeranče
- 1 citron
- cca 100 g fruktózy od Labety
- 1 lžička mleté nebo 1 svitek celé skořice
- 1 lžička kyseliny citronové
- cca 500–600 ml vody (aby byla dýně zcela ponořena v nálevu)
POSTUP:
- Připravíme si čisté, ideálně i vysterilizované skleničky.
- Dýni očistíme a vyškrábeme z ní lžící semínka.
- Dužinu oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Do hrnce dáme vodu, přilijeme šťávu z pomerančů i z citronu, kyselinu citronovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložíme nakrájenou dýni.
- Na mírném plameni vaříme do změknutí dýně, ale ne moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, takže stačí, když dýni povaříme do „poloměkka”.
- Do připravených skleniček přendáme povařenou dýni a zalijeme nálevem.
- Skleničky důkladně uzavřeme a sterilizujeme v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 min.
- Kompot uchováme klidně mimo lednici, avšak po otevření skladujeme v lednici a spotřebujeme co nejdříve.
Náš tip: Namísto šťávy z čerstvých pomerančů lze dát 100% pomerančový nebo také ananasový džus. Pokud vám zbude nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit do ledničky, je z něj báječný pomerančovo-dýňový džus.
Kořeněný dýňový džem s pomerančem
INGREDIENCE
- 800–1000 g očištěné dýně (v našem případě hokaido)
- cca 300 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
- 200–400 ml vody (aby voda byla cca do poloviny množství dýně)
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo 2 celé)
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta
POSTUP:
- Z očištěné dýně vyjmeme semínka a nakrájíme ji na kousky, klidně na větší.
- Pokud máme dýni hokaido, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky.
- Nakrájenou dýni vložíme do hrnce a podlijeme vodou.
- Přidáme i cukr, kyselinu citronovou, veškeré koření a také šťávu z pomeranče a citronu. Povaříme, dokud dýně zcela nezměkne.
- Až bude dýně měkká, i s nálevem ji rozmixujeme (pokud jste dali celý hřebíček, nejprve jej vyjměte).
- Do rozmixované dýně přidáme pektin rozmíchaný se lžící cukru, a ještě pár minut na mírném plameni povaříme.
- Ještě horký džem plníme do připravených skleniček, důkladně je uzavřeme a na pár minut otočíme dnem vzhůru, čímž se zakonzervují.
- Skleničky s džemem také můžeme zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut.
TIP: Jste milovníci perníčků? Samostatné koření v džemu můžete zaměnit za 1–2 lžičky perníkového koření, s ním bude džem také velmi lahodný.