Článek
Podle odborníků na zdravé stravování je třeba si z uvedeného seznamu vybrat libovolné jídlo.
"Jakákoli kombinace jídel každému zaručí, že jeho denní přísun energie bude v rozmezí doporučeného denního příjmu a nepřekročí hodnotu 5500 kJ," uvedly Gabriela Knosová a Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment (www.komplimentinstitut.cz).
Porce pečiva by měla vážit padesát až 60 gramů.
Snídaně – energetická hodnota 900 – 1100 kJ |
---|
1. Grahamový chléb s lučinou a rajčaty |
2. Žitný chléb s drůbeží šunkou a paprikou |
3. Celozrnný chléb s tvarůžky, ředkvičky |
4. Sýr cottage s okurkou, koprem a tmavým chlebem |
5. Korn-bagetka s tvarohovou pomazánkou a pažitkou |
6. Celozrnný rožek s rostlinným máslem a avokádem |
7. Vajíčko naměkko s celozrnnou žemlí a paprikou |
Dopolední svačina – energetická hodnota 300 – 500 kJ |
---|
1. Drůbeží šunka s okurkou a ředkvičkou |
2. Tvaroh s jablkem |
3. Bílý jogurt s jahodami |
4. Jeden kus ovoce (jablko/pomeranč/grep/nektarinka/broskev) |
5. 50 gramů tvrdého sýra do 30 % t. v. s. |
6. Acidofilní mléko |
7. Sýr cottage s ředkvičkami |
Oběd – energetická hodnota 1500 - 1800 kJ |
---|
1. Dušené kuřecí maso s houbami a dušeným čínským zelím |
2. Masový vývar s kořenovou zeleninou, vařené kuřecí maso s dušenou zeleninou |
3. Špagety s dušenými žampióny a cuketou |
4. Zeleninová krémová polévka, grilovaná vepřová panenka s neloupanou rýží |
5. Krůtí medailonky s dušenými fazolovými lusky, bazalkou a česnekem |
6. Květákovo-brokolicová polévka, rybí rolky s čerstvým zeleninovým salátem |
7. Bramborová polévka s celerem, dušené telecí maso s kedlubnem |
Odpolední svačina – energetická hodnota 700 - 1000 kJ |
---|
1. Ananas s mrkví |
2. Kuřecí debrecínka se žlutou paprikou |
3. Chléb s vajíčkovou pomazánkou |
4. Celozrnné pečivo s ricottou |
5. Tmavý chléb s tuňákem a mladou cibulkou |
6. Zavináč s vícezrnným chlebem |
7. Šopský salát s přírodním sýrem |
Večeře – energetická hodnota 900 - 1100 kJ |
---|
1. Zeleninový salát s mozarellou |
2. Fazolové lečo s vejcem |
3. Zapékaný ovčí sýr s rajčaty a bazalkou |
4. Krabí salát s bílým jogurtem, pórkem a čerstvou zeleninou |
5. Rucolový salát se sušenými rajčaty a vařeným hovězím masem |
6. Omeleta se špenátem, rajčaty a strouhaným sýrem |
7. Salát z červeného zelí s vejcem, mrkví, pórkem a pochoutkovou smetanou |