Článek
Slané palačinky
(1 palačinka je porce pro průměrnou ženu, 2 palačinky jsou porce pro průměrného muže. Porce se může lišit dle individuálního tělesného složení a cílů.)
INGREDIENCE
- 160 g pohankové mouky
- 240 ml mléka
- 2 vejce
- 4 lžičky oleje
- 2 hrušky (varianta: miska špenátu do těsta)
- 120 g brynzy (či jiný sýr dle vlastní chuti)
- 60 g vlašských ořechů
- (polníček, rukola)
- sůl (solí šetřete)
POSTUP:
- Mouku s mlékem, vejci a špetkou soli vyšlehejte mixérem. Pokud se rozhodnete pro špenátové palačinky, přihoďte do těsta i špenát.
- Pánev, nejlépe s nepřilnavým dnem, rozpalte, před každou palačinkou vytřete olejem, nalijte do ní těsto a krouživým pohybem ho rozlijte po celé ploše.
- Opečte dozlatova z obou stran. (Máte-li pánev na palačinky, není třeba opékat na oleji.)
- Hrušku nakrájejte na malé kousky a poklaďte jimi půlku palačinky (špenátové budou bez hrušky.)
- Přidejte ořechy a kousky sýru, případně ještě polníček nebo rukolu.
- Druhou půlkou palačinky překryjte náplň, aby vznikl půlměsíc, a ještě nechte na pánvi roztéci sýr.
Zapečený toast s banánem
INGREDIENCE
- 8 plátků toastového chleba
- 2 banány
- 4 lžičky arašídového másla či strouhaná čokoláda
- skořice
- rozinky
POSTUP:
- Plátek toastového chleba namažte arašídovým máslem nebo posypejte nastrouhanou čokoládou, na ni rozložte kolečka banánu.
- Přidejte rozinky a špetku skořice.
- Přiklopte druhým plátkem chleba a zapečte v toustovači.
Tip: Banány můžete doplnit i jiným ovocem. Arašídové máslo nahradit lžičkou medu.
Recepty na zdravé a chutné pomazánky
Zeleninový quiche
(čti kiš; slaný koláč)
INGREDIENCE
- 125 g celozrnné mouky
- 125 g špaldové mouky
- 80 ml oleje
- 150 g tvarohu
- špetka soli
Náplň
- 400 g zeleniny (např. kapustičky, pórek, špenát)
- 200 g tvarohu
- 200 g sýru (30 % t. v s.)
- 2 vejce
- tymián
- majoránka
- bazalka
- špetka soli (počítejte ale se slaností sýru)
POSTUP:
- V míse smíchejte obě mouky, sůl, olej a tvaroh.
- Vypracujte těsto a vmačkejte ho do kulaté formy (o průměru 29 cm) vyložené pečicím papírem.
- Vidličkou těsto propíchejte na několika místech, abyste zamezili nadouvání při pečení.
- Dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut.
- Náplň: Nakrájejte zeleninu, poduste ji na pánvi 5 minut, na skus.
- Vajíčka rozšlehejte v míse, přidejte tvaroh, nastrouhaný sýr, dušenou zeleninu a bylinky, promíchejte a směs rozetřete na předpečené těsto.
- Quiche vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut na 185 °C.
Tip: Zeleninu a sýr můžete obměňovat podle toho, co zrovna máte doma. Výtečně chutná např. s brokolicí (tu předem neduste) a žampiony nebo s cuketou či květákem a kozím sýrem.
Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty
Krůtí maso na kurkumě s kokosem a cuketou
INGREDIENCE
- 500 g krůtího masa (syrové)
- olej (4 lžíce)
- 400 g cukety
- 25 g kokosu (3 lžíce)
- 50 ml kysané smetany (8 % tuku)
- 80 ml mléka
- kurkuma (možno nahradit kari)
- sůl
- 300 g rýže (Basmati) + lžíce oleje
- dýňová semínka
POSTUP:
- Maso nakrájejte na kostičky, osolte a orestujte na rozehřátém oleji.
- Přidejte kurkumu a zlehka opékejte.
- Až maso začne měknout (cca po 5 minutách opékání), přidejte k němu najemno nakrájenou cuketu a společně nechte podusit.
- Po změknutí masa a cukety přidejte kokos, mléko a smetanu, a ještě chvíli společně povařte.
- Podávejte s vařenou rýží, při podávání posypejte porci dýňovým semínkem.
- Uvařte rýži: Na jeden díl rýže použijte jeden a půl dílu vody (nejlépe odměřit na šálky). Rýži propláchněte. V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejte olej a rýži na něj nasypte, chvilku restujte, poté pomalu přilijte vodu, přidejte špetku soli a krátce zamíchejte.
- Přikryjte poklicí, přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum a nechte zhruba 15 minut dusit, dokud se voda téměř nevsákne. Nezvedejte pokličku, nemíchejte!
- Po čtvrt hodině sporák úplně vypněte a rýži nechte ještě dojít vlivem zbytkového tepla.
- Hrnec v této fázi přikryjte utěrkou a opět zakryjte pokličkou, aby se pára neodrážela zpátky k rýži, ale vsakovala se. Hotovou rýži načechrejte vidličkou.
Může se vám hodit na Firmy.cz: