Článek
Během studie na 120 000 lidech, z nichž pět šestin byly ženy, se ukázalo, že dostatečné množství jogurtů, ořechů, ovoce, obilnin a zeleniny pomáhá snížit hmotnost.
Týmu vědců z Harvardovy školy veřejného zdraví se podařilo vyčíslit, jaký efekt mají jednotlivé druhy potravin na přírůstek, nebo naopak úbytek váhy. Například konzumace jogurtů a ořechů je účinnější než zelenina a ovoce, protože po nich vydržíme být delší dobu sytí. Jak ale autoři studie upozorňují, neznamená to, že velké množství těchto potravin jednoduše zajistí zhubnutí.
"I ony obsahují kalorie a rozhodně nezmění termodynamické zákony," uvádí vedoucí autor Dariush Mozaffarian.
Lidé, kteří je konzumují, ale podle něho mají menší potřebu "dojídat se" vysokokalorickými jídly - například masem, brambůrky, moučníky či sladkými nápoji.
"Zvýšená konzumace zdravých potravin jako jogurtů a ořechů nahrazuje jiné, nezdravější produkty, a z dlouhodobého hlediska brání ztloustnutí," uvádí Mozaffarian v časopise England Journal of Medicine.